Gemeenten krijgen van het rijk geld om dit te financieren, maar proberen de invoering van het abonnementstarief te omzeilen

Volgend jaar wordt een maximumtarief voor Wmo-voorzieningen ingevoerd van 17,50 euro per jaar. Sommige gemeenten proberen dit zogenaamde abonnementstarief nu te omzeilen. Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en Mezzo roepen de Tweede Kamer in een brief op om hier een stokje voor te steken.

Het nieuwe tarief is vooral voor middeninkomens een enorme verbetering. Zij zijn vanaf volgend jaar veel minder kwijt aan eigen bijdragen dan voorheen. Gemeenten krijgen van het rijk geld om dit te financieren. Toch zijn er gemeenten die de invoering van het abonnementstarief proberen te omzeilen. Ze hevelen zorg en ondersteuning over naar de zogenaamde algemene voorzieningen, zodat daarvoor alsnog extra bijdragen kunnen worden gevraagd. De organisaties willen dat de minister duidelijk uitspreekt, dat maatwerkvoorzieningen – zoals begeleiding en dagbesteding – altijd onder het abonnementstarief dienen te vallen.

Een ander belangrijk punt dat de organisaties aansnijden, is het gebrek aan toezicht op de uitvoering van de Wmo. Gemeenten blijken vaak belangrijke uitspraken van rechters te negeren, zelfs als het gaat om de Centrale Raad van Beroep. Dit komt mede doordat in veel gemeenten de tegenstem ontbreekt. Veel plaatselijke belangenbehartigers hebben het moeilijk en lokale media leiden een kwijnend bestaan. Volgens de organisaties moet het toezicht op het Wmo-beleid worden verbeterd waarbij ook de positie van de lokale belangenbehartiging wordt versterkt.

Lees hier onze gezamenlijk brief aan de Tweede Kamer


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kamer, voorkom dat gemeenten nieuwe Wmo-tarief omzeilen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 sep 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!