ActiZ is blij dat er voor de korte termijn oplossingen zijn om extra zorg thuis te kunnen bieden als de Wlz-zorg thuis ontoereikend is.

Ouderen met Wlz-zorg thuis kunnen vanaf 1 juli 2018 extra zorg ontvangen, zo schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. De Jonge vindt het niet goed uit te leggen dat dat iemand minder uren zorg krijgt, terwijl de zorgvraag is toegenomen. Hiermee wil hij de zorgval voor de korte termijn aanpakken. Oplossingen voor de eigen bijdrage verschillen tussen de Wlz en Zwv/Wmo vergen meer tijd.  

Zorgval
De zorgval manifesteert zich met name bij cliënten die van de wijkverpleging/Zvw en evt. ondersteuning van de Wmo vanwege hun zorgzwaarte overgaan naar de Wlz. Cliënten kunnen als gevolg van de doelmatigheidsgrens in de Wlz minder uren zorg ontvangen, gaan (meer) eigen bijdrage betalen terwijl de zorgzwaarte toeneemt. 

Praktische aanpak voor de korte termijn
De minister beschrijft in zijn brief zijn oplossing voor de zorgval die vanaf 1 juli 2018 van kracht is. Cliënten die op de wachtlijst van een zorgorganisatie staan, kunnen via de bestaande regeling voor overbruggingszorg meer uren zorg thuis ontvangen. Voor cliënten die Wlz-zorg thuis krijgen wordt de bestaande EKT regeling (Extra kosten thuis regeling) open gesteld. Hierdoor kunnen alle cliënten met een modulair pakket thuis en een persoonsgebonden budget voor de zorg thuis ontoereikend is, tot 25% extra zorg ontvangen. 

Lange termijn verkenning
Maatregelen gericht op het feit dat zorg thuis vanuit meerdere domeinen kan worden geleverd, is complex. Dat wordt grijpt in op meerdere stelsel en is dus geen simpele oplossing. Als mogelijke oplossingen valt volgens De Jonge te denken aan het onderbrengen van alle zorg thuis in één domein of het introduceren van proforma-indicatie. Ook het verschil in eigen bijdragen tussen de stelsels moet nog worden opgelost. 

ActiZ is blij dat er voor de korte termijn oplossingen zijn om extra zorg thuis te kunnen bieden als de Wlz-zorg thuis ontoereikend is. Wel leven er vragen over cliënten met een volledig pakket thuis die niet onder de geboden oplossing vallen. Zorgverzekeraars Nederland werkt de oplossing voor de zorgval uit in de het Voorschrift Zorgtoewijzing en daarover vindt verleg plaats met ActiZ. Voor ActiZ is belangrijk dat er sprake is van minimale administratieve lasten, heldere spelregels en monitoring van de inzet uit de Wlz contracteerruimte.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oplossing zorgval ouderen met Wlz-zorg thuis
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 23 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!