Humira is een biologische medicijn dat door mensen met ontstekingsreuma gebruikt wordt

Fabrikant AbbVie van het middel Humira (stofnaam adalimumab) heeft bekend gemaakt grote kortingen te geven tot wel 80% op de prijs van Humira. Dit levert in Nederland grote kostenbesparingen op die in de miljoenen lopen (een schatting is 180 miljoen). Dit is goed nieuws op korte termijn maar volgens ReumaNederland ook een groot risico voor de beschikbaarheid van biologische medicijnen op de lange termijn. Humira is een biologische medicijn dat door mensen met ontstekingsreuma gebruikt wordt. 

De hoge korting voor een middel zoals Humira kan ertoe leiden dat uiteindelijk weer één aanbieder op de markt is. Dat is nadelig voor mensen die het middel gebruiken. Afhankelijk zijn van één aanbieder maakt kwetsbaar: het kan leiden tot tekorten als de farmaceut niet kan leveren of een andere markt vindt waar meer geld wordt betaald voor het medicijn. Dan komen patiënten in de problemen.

Waarom deze kortingen voor Humira?
Van Humira (adalimumab) is sinds oktober het patent verlopen. Dit betekent dat ook andere farmaceuten dit middel nu op de markt kunnen brengen: een biosimilar. Een biosimilar is een nagemaakte versie van het originele medicijn, de biological. Vijf grote farmaceuten hebben een biosimilar ontwikkeld en brengen dit middel nu op de markt. De farmaceut Abbvie wil dat ziekenhuizen Humira blijven inkopen en niet kiezen voor één van de nieuwe biosimilars. Eerder hebben farmaceuten bij andere biologisch medicijnen waarvan het patent verliep ( Enbrel en Remicade) niet zulke hoge kortingen gegeven.

Gevaar: nieuwe merken biologische medicijnen onder druk
Met deze kortingen zal het voor andere fabrikanten in de toekomst erg moeilijk worden om nieuwe biosimilars op de markt te brengen. Zij kunnen hun investeringen niet terugverdienen, doordat ze bij deze grote kortingen bijna geen marktaandeel kunnen krijgen. Met als risico dat in de toekomst de markt op slot raakt na afloop van het patent. Er komen dan geen nieuwe aanbieders waardoor de fabrikant van het biologische middel als enige op de markt blijft. Prijzen van biologische geneesmiddelen kunnen daardoor in de toekomst hoog blijven. Dat is geen goede ontwikkeling voor de toegankelijkheid en beschikbaarheid van (biologische) medicijnen voor mensen met ontstekingsreuma.

Aandacht voor lange termijn
Het is belangrijk dat geneesmiddelen toegankelijk en beschikbaar zijn voor mensen met reuma, ook in de toekomst. Het is in het belang van mensen met reuma als er meerdere merken van verschillende fabrikanten op de markt zijn. ReumaNederland geeft in diverse gesprekken over dure geneesmiddelen aan dat ziekenhuizen, het ministerie van VWS, verzekeraars en andere partijen ook moeten kijken naar de lange termijn marktontwikkeling van (biologische) medicijnen.

Biologische geneesmiddelen in Nederland
Veel mensen met een vorm van reuma hebben in de afgelopen jaren hun gezondheid sterk vooruit zien gaan door het gebruik van biologische medicijnen. Het zijn dan ook zeer belangrijke middelen voor mensen met ontstekingsreuma. In Nederland wordt in totaal rond de 215 miljoen euro uitgegeven aan adalimumab (Humira). Het staat hiermee op nummer 1 van de ranglijst dure geneesmiddelen waaraan Nederland het meeste uitgeeft in 2016 (Bron: monitor dure geneesmiddelen 2017). In 2016 gebruikten in Nederland 55.500 mensen biologische geneesmiddelen voor reumatische aandoeningen. De gemiddelde prijs daarvan per jaar ligt rond de 10.000 euro in 2016. Deze gemiddelde prijs is de afgelopen jaren gedaald, mede door de komst van biosimilars.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ReumaNederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgen over lange-termijn-gevolgen hoge korting biologisch medicijn Humira
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!