Er is nog veel werk te verzetten om iedereen die geïnteresseerd is in een baan in de zorg, ook de kans te geven om kennis te laten maken met de zorg

Zoals bekend is er de komende jaren landelijk een groot tekort aan medewerkers in de zorg. Voor de VVT alleen al zijn er tot en met 2022 ruim 187.000 medewerkers nodig. ActiZ herkent dan ook de cijfers uit de gepubliceerde Nederlandse Zorgbarometer 2018. Naast het grote personeelstekort baart ook het oplopende verzuim en het verloop ons grote zorgen. Om ook in de toekomst goede zorg te kunnen leveren, zet ActiZ zich dan ook hard in om de instroom van zorgmedewerkers te bevorderen (vanuit opleidingen en zij-instroom) en de uitstroom te verminderen. 

Er is nog veel werk te verzetten om iedereen die geïnteresseerd is in een baan in de zorg, ook de kans te geven om kennis te laten maken met de zorg. En hopelijk vervolgens ook te laten instromen naar een baan. Om de zij-instroom aan te jagen en het mooie werk in de zorg onder de aandacht te brengen start het ministerie van VWS dit najaar de publiekscampagne 'Ik Zorg'. De vijver moet groter en breder. 

Om al deze mensen te vinden moeten we samenwerken en niet concurreren, binnen het gehele zorgdomein. Alle sectoren – van ziekenhuizen tot ggz, van gehandicaptenzorg tot ouderenzorg – werken daarin per regio samen en verwijzen zo nodig mensen naar elkaar door. Jacqueline Joppe, vicevoorzitter van ActiZ, herkent het beeld van de in het rapport beschreven vechtmarkt dan ook niet. Daarnaast is het ook onwenselijk. “Samenwerken is het nieuwe concurreren. Het gaat om meer, beter en anders. Er zijn meer mensen nodig in de zorg, we moeten het werk beter organiseren en uiteindelijk ook anders.” 

Van de nieuwe campagne ‘Ik Zorg’ verwacht Joppe veel. “Het is gericht op jongeren en op mensen die nu nog niet werken in de zorg. We gaan er van uit dat veel mensen geïnteresseerd zijn. Aan ons is het ervoor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk kunnen instromen in de zorg. Iedereen met interesse moet de kans krijgen om zich te oriënteren.”

Barometer
Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2018


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ActiZ herkent arbeidsmarktcijfers zorgpersoneel uit Nederlandse Zorgbarometer
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 05 sep 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!