Arts-onderzoeker Vermeulen deed onderzoek naar de kwaliteit van zorg voor patiënten in de psychiatrie

Roken lijkt de kans op het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen te verhogen. Dat schrijft onderzoekster Jentien Vermeulen deze maand in The British Journal of Psychiatry. Daarnaast ontkracht zij de wijdverbreide theorie dat roken voor psychiatrische patiënten een vorm van zelfmedicatie zou zijn.

Roken als trigger voor psychiatrische problemen
Arts-onderzoeker Vermeulen deed onderzoek naar de kwaliteit van zorg voor patiënten in de psychiatrie. Tijdens haar onderzoek zag zij hoe veel en vaak er gerookt werd door patiënten; tot wel 75 procent rookt. Vermeulen toonde aan dat de kans op het krijgen van een manische depressieve aandoening anderhalf tot twee keer zo groot is onder rokers.

Dat zou kunnen komen doordat nicotine de chemische balans in de hersenen verstoort en tabak ontstekingsreacties veroorzaakt in het lichaam. "Wanneer je dan al enige gevoeligheid hebt, kan roken dat extra zetje zijn." Voor dit onderzoek maakte Vermeulen gebruik van genetische informatie van ruim een miljoen mensen uit een publiek toegankelijke databank.

Roken als zelfmedicatie
Vermeulen deed ook onderzoek naar roken als ‘zelfmedicatie’. Dit is het idee dat rokende psychiatrische patiënten er baat bij hebben te blijven roken, omdat bepaalde symptomen erdoor zouden afnemen en roken sneller denken zou bevorderen. Volgens Vermeulen is hiervoor geen bewijs. Deze laatste resultaten stonden onlangs in the Lancet Psychiatry.

In een grote groep patiënten bekeek zij of er verschillen waren tussen rokers en niet-rokers. Rokers hadden vaker problemen met het geheugen dan niet-rokers en hadden vaker last van psychotische en depressieve symptomen. Patiënten die begónnen met roken vertoonden vaker een toename van wanen of hallucinaties. Stoppen met roken hing samen met een grotere snelheid van denken bij patiënten met een psychose.

Conclusie: stoppen met roken kan, los van lichamelijke gezondheidswinst, dus ook psychische winst opleveren.

Lees hier het artikel als PDF op de site van Amsterdam UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Roken vergroot kans op psychiatrische aandoening
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 30 sept 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!