(advertentie)

43%[1] van de Nederlandse jongeren ervaart psychische klachten.

Dat blijkt uit een onderzoek van MIND en NPO 3FM, uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom. 80%[2] van deze jongeren ervaart hun klachten – zoals slecht slapen, piekeren en angstklachten - al langer dan 2 maanden, en 37%[3] van hen is niet open naar andere mensen over deze klachten. MIND en NPO 3FM lieten het onderzoek doen in het kader van hun allereerste #openup-week, bedoeld om openheid bij jongeren te stimuleren over psychische problemen.

De #openup-week, die plaatsvindt van maandag 1 tot donderdag 4 mei, is een initiatief van MIND en 3FM Tussenuur, het jongerenplatform van omroep Human voor NPO 3FM.

De jongerenzender vindt het belangrijk dat jongeren met psychische problemen hierover praten. Psycholoog Lidewy Hendriks van MIND: “Niet alleen omdat jongeren dan steun krijgen, maar wanneer psychische problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd, is de kans groter dat een negatieve spiraal wordt voorkomen. Zodoende kan een lang traject in de ggz wellicht worden vermeden. We zijn erg blij dat 3FM en Human dit net zo belangrijk vinden als wij.”

On air en online openuppen
Tijdens de #openup-week vertellen diverse jongeren hun verhaal. Op beeld praten Carolien en Tijmen samen over hun depressie, 3FM-DJ Herman Hofman maakt een wandeling met Nick, die een angststoornis heeft en Laura praat samen met een vriend over haar borderline persoonlijkheidsstoornis en eetstoornis. Bij Wijnand (tussen 14:00 en 16:00 uur op NPO 3FM) vertellen deze openuppers over de muziek die hen kracht geeft.

Op 3fm.nl vertelt MIND/Korrelatie-psycholoog Jean-Pierre van de Ven waarom het goed is om te openuppen, worden tips gegeven hoe je het beste naar buiten kunt treden en komen nog meer openuppers aan het woord, zoals Karo, die kampt met een complexe posttraumatische-stressstoornis.

“Mensen denken vast dat ik een aansteller ben”
Uit het onderzoek dat Newcom deed in opdracht van MIND en 3FM Tussenuur blijkt dat 37% van de jongeren die langer dan twee maanden psychische klachten ervaren hier niet open over is. Ze kozen redenen als[4]: “Mensen denken vast dat ik een aansteller ben”, “Ik ben bang dat mensen me anders gaan benaderen” en “Ik kan bij niemand terecht”.

Lidewy Hendriks: “Hoewel sommige jongeren er tegenaan zullen lopen dat mensen hen niet begrijpen, stimuleren wij het aangaan van gesprekken met bijvoorbeeld vrienden, familie of de huisarts. Op deze manier loop je er niet alleen mee rond en kun je worden geholpen. Daarnaast kun je altijd bellen, chatten, appen of mailen met Korrelatie, waar je op begrip en hulp kunt rekenen.”

Jongeren (zowel met als zonder psychische klachten) praten overigens het liefst met hun ouders over psychische problemen (65%), gevolgd door vrienden of vriendinnen (51%). 91% van de respondenten geeft aan dat vrienden of vriendinnen bij hen terecht kunnen als ze psychische klachten ervaren.

Meer weten over de #openup-week? Ga naar www.mindyoung.nl en www.3fm.nl en luister van 1 tot 4 mei tussen 14:00 en 16:00 uur naar Wijnand op NPO 3FM.

[1] Vraagstelling: “Heb jij last van psychische klachten? Denk aan slecht slapen, piekeren, je angstig of somber voelen of problemen met eten”
[2] Dus 80% van de 43% jongeren die psychische klachten ervaren
[3] 37% van de jongeren die al langere tijd psychische klachten ervaren
[4] Dit was een meerkeuzevraag met vastgestelde antwoorden

Bron: Saskia Oskam / Wijzijnmind

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2022-08-19

Relevante artikelen ...

Meer jeugdige gebruikers antidepressiva Huisartsen in de tweede lockdown schrijven vaker antidepressiva voor aan jongeren Openbare apotheken verstrekten in 2020 aan 51.000 jongeren tussen d... GGZ Sat, 18 Sep 2021, 17:52:28
Psychische ongezondheid gelijk gebleven Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête In 2020 was 12 procent van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder psyc... GGZ Fri, 05 Mar 2021, 10:05:26
Blijvende seksuele klachten na gebruik SSRI’s Bijwerkingencentrum Lareb ontving sinds de jaren negentig, 565 meldingen van seksuele klachten bij SSRI’s Bij gebruik van SSRI’s kunnen seksuele klac... GGZ Wed, 01 Jul 2020, 12:14:07
Beschermde opvang psychische cliënten buiten de regio daalt Deze afname is mogelijk een gevolg van de gewijzigde bekostiging van beschermd wonen Het aandeel cliënten met psychische problemen dat buiten de ei... GGZ Wed, 14 Aug 2019, 12:32:54
Huisartsenpraktijk ziet toename van patiënten met psychische en sociale problemen Sinds de invoering van de basis GGZ in Nederland, op 1 januari 2014, dienen patiënten met lichte psychische of sociale problematiek geholpen te worden... GGZ Thu, 18 Oct 2018, 12:50:42
Psychische problematiek in de wijk vraagt meer deskundigheid Ongeveer driekwart van de zorgverleners signaleert knelpunten in de zorg voor mensen met complexe psychische problemen in de wijk.  Verpleegkund... GGZ Thu, 16 Aug 2018, 12:13:33

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com