43%[1] van de Nederlandse jongeren ervaart psychische klachten.

Dat blijkt uit een onderzoek van MIND en NPO 3FM, uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom. 80%[2] van deze jongeren ervaart hun klachten – zoals slecht slapen, piekeren en angstklachten - al langer dan 2 maanden, en 37%[3] van hen is niet open naar andere mensen over deze klachten. MIND en NPO 3FM lieten het onderzoek doen in het kader van hun allereerste #openup-week, bedoeld om openheid bij jongeren te stimuleren over psychische problemen.

De #openup-week, die plaatsvindt van maandag 1 tot donderdag 4 mei, is een initiatief van MIND en 3FM Tussenuur, het jongerenplatform van omroep Human voor NPO 3FM.

De jongerenzender vindt het belangrijk dat jongeren met psychische problemen hierover praten. Psycholoog Lidewy Hendriks van MIND: “Niet alleen omdat jongeren dan steun krijgen, maar wanneer psychische problemen zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd, is de kans groter dat een negatieve spiraal wordt voorkomen. Zodoende kan een lang traject in de ggz wellicht worden vermeden. We zijn erg blij dat 3FM en Human dit net zo belangrijk vinden als wij.”

On air en online openuppen
Tijdens de #openup-week vertellen diverse jongeren hun verhaal. Op beeld praten Carolien en Tijmen samen over hun depressie, 3FM-DJ Herman Hofman maakt een wandeling met Nick, die een angststoornis heeft en Laura praat samen met een vriend over haar borderline persoonlijkheidsstoornis en eetstoornis. Bij Wijnand (tussen 14:00 en 16:00 uur op NPO 3FM) vertellen deze openuppers over de muziek die hen kracht geeft.

Op 3fm.nl vertelt MIND/Korrelatie-psycholoog Jean-Pierre van de Ven waarom het goed is om te openuppen, worden tips gegeven hoe je het beste naar buiten kunt treden en komen nog meer openuppers aan het woord, zoals Karo, die kampt met een complexe posttraumatische-stressstoornis.

“Mensen denken vast dat ik een aansteller ben”
Uit het onderzoek dat Newcom deed in opdracht van MIND en 3FM Tussenuur blijkt dat 37% van de jongeren die langer dan twee maanden psychische klachten ervaren hier niet open over is. Ze kozen redenen als[4]: “Mensen denken vast dat ik een aansteller ben”, “Ik ben bang dat mensen me anders gaan benaderen” en “Ik kan bij niemand terecht”.

Lidewy Hendriks: “Hoewel sommige jongeren er tegenaan zullen lopen dat mensen hen niet begrijpen, stimuleren wij het aangaan van gesprekken met bijvoorbeeld vrienden, familie of de huisarts. Op deze manier loop je er niet alleen mee rond en kun je worden geholpen. Daarnaast kun je altijd bellen, chatten, appen of mailen met Korrelatie, waar je op begrip en hulp kunt rekenen.”

Jongeren (zowel met als zonder psychische klachten) praten overigens het liefst met hun ouders over psychische problemen (65%), gevolgd door vrienden of vriendinnen (51%). 91% van de respondenten geeft aan dat vrienden of vriendinnen bij hen terecht kunnen als ze psychische klachten ervaren.

Meer weten over de #openup-week? Ga naar www.mindyoung.nl en www.3fm.nl en luister van 1 tot 4 mei tussen 14:00 en 16:00 uur naar Wijnand op NPO 3FM.

[1] Vraagstelling: “Heb jij last van psychische klachten? Denk aan slecht slapen, piekeren, je angstig of somber voelen of problemen met eten”
[2] Dus 80% van de 43% jongeren die psychische klachten ervaren
[3] 37% van de jongeren die al langere tijd psychische klachten ervaren
[4] Dit was een meerkeuzevraag met vastgestelde antwoorden

Bron: Saskia Oskam / Wijzijnmind


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 18 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!