Een behandeling van patiënten met een ernstige depressie met ketamine is toegenomen

De interesse in het behandelen van patiënten met een ernstige depressie met ketamine is enorm toegenomen. De resultaten zijn veelbelovend, maar er was nog weinig bekend over welke omstandigheden zorgen voor optimale behandelresultaten bij patiënten. UMCG-onderzoeker Joost Breeksema ontdekte dat een goede voorbereiding, uitgebreide psychologische ondersteuning en een behandelsetting waar de patiënt zich comfortabel voelt helpen om betere resultaten te boeken.

Breeksema en collega's interviewden 17 patiënten, die in het UMCG en PsyQ in Den Haag meededen aan behandeling met orale esketamine voor hardnekkige depressie. Deelnemers hadden zes weken lang tweemaal per week een dosis esketamine onder begeleiding van een professional genomen, en bij goed resultaat mochten mensen het daarna thuis gebruiken. De ervaringen van patiënten liepen uiteen, maar er waren een aantal thema's die sterk naar voren kwamen. Patiënten vonden de ketamine behandeling over het algemeen een overweldigende ervaring en voelden zich niet altijd goed voorbereid op de sessie.  

Vasthouden of loslaten van de controle  
Uit de interviews met patiënten viel op dat het patiënten moeite kost om de controle los te laten om zich over te geven aan de behandeling. Of ze probeerden juist krampachtig de controle te behouden. Wanneer de patiënten erin slaagden hun weerstand te verminderen, door de ervaring te aanvaarden in plaats van te vermijden, werd deze vaak minder angstig en werd de behandeling ook positiever ervaren. Controle opgeven bleek niet alleen een vereiste voor positieve ervaringen, maar patiënten beschouwden dit ook als een positieve, en soms zinvolle of therapeutische ervaring.  

Angstige ervaringen door slechte voorbereiding 
Het werd lastiger voor patiënten om zich over te geven aan de behandeling omdat ze zich niet altijd goed voorbereid voelden op de sessies, en niet altijd goed op de hoogte waren van de hevigheid van de ervaringen. Dit veroorzaakte soms angstige ervaringen, die hun stemming voor toekomstige sessies (negatief) beïnvloedde. Ook ervaarden ze niet altijd voldoende fysieke en emotionele steun tijdens de sessies van de aanwezige staf. 

Professionele begeleiding essentieel voor optimale resultaten ketaminebehandeling 
Een betere voorbereiding vooraf, een behandelsetting waarin patiënten comfortabel zijn en niet gestoord worden, maar ook uitgebreide psychologische ondersteuning tijdens en na de (es)ketaminesessies kunnen patiënten helpen met het loslaten van de controle. De ideale omgeving, zoals beschreven door de patiënten, is een plek die veilig aanvoelt, die warm en comfortabel is, waar ze kunnen liggen en waar ze zich geen zorgen hoeven te maken dat ze door anderen gestoord worden. De verwachting is dat dit uiteindelijk leidt tot een betere kwaliteit van zorg en mogelijk daarmee ook tot betere uitkomsten van de behandeling. 

Betere voorlichting en begeleiding van de patiënt bij het UMCG 
Inmiddels is, mede op basis van deze bevindingen, de begeleiding en voorlichting voor patiënten die deelnemen aan esketamine-behandeling aanzienlijk verbeterd. Daarnaast worden therapeuten en verpleegkundigen door het UMCG getraind om betere zorg te kunnen verlenen aan patiënten met een hardnekkige depressie die met ketamine worden behandeld.  

De resultaten van deze studie zijn op 25 november 2022 gepubliceerd in Frontiers


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Laura Bodewes
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Hoe ervaren patiënten met ernstige depressie behandeling met ketamine?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 13 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!