Zorgaanbieders en aanbieders van jeugdhulp hoeven minder ernstig lichamelijk en/of geestelijk geweld tussen cliënten niet langer afzonderlijk te melden.

Voorheen moest elk geweldsincident tussen cliënten gemeld worden bij de inspecties voor de Gezondheidszorg (IGZ), Jeugdzorg (IJZ) en Veiligheid en Justitie (Inspectie VenJ). De inhoud van de beleidsregel sluit aan bij de manier waarop de inspectie Jeugdzorg al sinds eind 2015 omgaat met meldingen van geweld tussen cliënten.

De zorgaanbieder beoordeelt vanaf nu zelf welke geweldsincidenten hij afzonderlijk moet melden. Op 16 augustus 2017 zijn hierover nieuwe beleidsregels ingegaan.

Ernstig geweld onverwijld melden

Zorginstellingen moeten ernstig geweld wel binnen drie werkdagen afzonderlijk blijven melden. Dat is het geval als:

  • een medische en/of psychologische dan wel gedragskundige behandeling van het geweld noodzakelijk was, blijkend uit een consult bij een zorg- of jeugdhulpverlener en/of
  • er sprake was van een politie-interventie, of een aangifte bij de politie of het openbaar ministerie.

Minder ernstig geweld registreren

Zorgaanbieders hoeven minder ernstig geweld tussen cliënten onderling niet afzonderlijk te melden, maar moeten deze voorvallen intern wel registreren, analyseren en zo nodig verbetermaatregelen nemen.

Jaarlijks moet een zorgaanbieder voor de inspecties een totaaloverzicht maken van het aantal geweldsincidenten van het afgelopen jaar met een analyse van de oorzaak en de ontwikkeling in aard en omvang. Op 1 juni 2019 moet het eerste overzicht over het jaar 2018 beschikbaar zijn. Zie ook https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2017-46305.html.

Zorgaanbieders moeten het totaalcijfer van minder zware gevallen van geweld tussen cliënten daarnaast opnemen in het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording. De inspecties gebruiken deze cijfers in het risico gestuurde toezicht. Dat betekent dat deze informatie tot een inspectiebezoek kan leiden.

Beperking administratieve lasten

Voorheen moesten zorgaanbieders elk incident met geweld tussen cliënten afzonderlijk melden bij de inspecties. Dat was ook zo voor minder ernstig geweld, dat bij sommige groepen cliënten vaker voorkomt. Dit leidde tot een grote administratieve last bij zorgaanbieders en een toename van meldingen bij de inspecties. De beleidsregels beperken de administratieve lasten.

Bron: IGZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 25 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!