Het zou de tweede keer in de 120-jarige geschiedenis van de jeugdzorg zijn dat medewerkers 24 uur lang het werk neerleggen

Jeugdzorgmedewerkers in heel Nederland leggen op dinsdag 15 maart voor een periode van 24 uur het werk neer als het kabinet niet uiterlijk 14 februari tegemoetkomt aan de eisen van vakbond FNV. Eén van de eisen is het schrappen van de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg. Een brief met deze boodschap is door de vakbond aan premier Rutte, zorgminister Kuipers en staatssecretaris Van Ooijen (Jeugdzorg) gestuurd.

Het zou de tweede keer in de 120-jarige geschiedenis van de jeugdzorg zijn dat medewerkers 24 uur lang het werk neerleggen. De eerste keer, in 2019, werd er gestreden voor meer geld voor het oplossen van enorme tekorten. Ditmaal dreigen de werknemers de straat op te gaan, omdat er onder meer een bezuiniging van een half miljard euro is aangekondigd.

Bezuinigen
FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar: ‘Het zegt alles dat we een paar jaar geleden naar dit zware middel moesten grijpen om iets aan de opgelopen tekorten te doen en dat we mogelijk opnieuw moeten staken. Ditmaal omdat het kabinet nota bene wéér wil bezuinigen. Maar bezuinigen zonder plan, door onder meer een eigen bijdrage in te voeren, is wat ons betreft volkomen onverantwoord. Jeugdzorg in Nederland staat al enorm onder druk en heeft juist behoefte aan investeringen met visie.’

Sector loopt leeg
Uit de FNV Zorg & Welzijn-barometer bleek eerder dat 56 procent van de medewerkers in de jeugdzorg het afgelopen anderhalf jaar een collega zagen vertrekken. In geen enkele andere sector binnen Zorg & Welzijn is dat percentage zo hoog. Met name hoge werkdruk, slechte werk-privé balans en onvoldoende salaris waren daar de oorzaak van, zo blijkt uit het onderzoek. Wachtlijsten in de jeugdzorg zijn ondertussen opgelopen tot recordhoogte. Kinderen wachten gemiddeld ruim tien maanden op hulp, zo bleek recent uit onderzoek in opdracht van stichting het Vergeten Kind.

Geld oormerken voor jeugdzorg
FNV wil daarom ook dat geld dat het Rijk wel heeft uitgetrokken voor Jeugdzorg geoormerkt wordt en daadwerkelijk gaat naar essentiële zaken zoals het tegengaan van werkdruk, regelingen voor medewerkers om gezond het pensioen te halen, een beter salaris en andere verbeteringen van arbeidsvoorwaarden. Van der Aar: ‘Nu kunnen gemeenten zelf bepalen hoe ze het beschikbare Rijksgeld inzetten. En dan blijkt dat ze het voor allerlei dingen willen gebruiken, maar niet voor het versterken van de Jeugdzorg. Zo los je natuurlijk geen problemen op.’ Ook wil FNV dat zij en haar leden een formele rol krijgen bij de hervorming van de jeugdzorg.

Actie in Den Haag
De mogelijke staking valt samen met de eerder aangekondigde demonstratie voor betere jeugdzorg. Van der Aar: ‘Duizenden mensen uit de jeugdzorg en medestanders voeren 15 maart in Den Haag massaal, zij aan zij, actie voor een betere jeugdzorg. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen, uit alle lagen van de bevolking, zich al bij ons hebben aangemeld. Er komt een moment dat Den Haag ons niet langer kan negeren.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Zorg & Welzijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Jeugdzorgwerkers staken 24 uur als kabinet eisen negeert
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 09 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!