Het Nivel verwacht dat de vraag naar verslavingszorg de komende jaren waarschijnlijk zal groeien

Om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende verslavingsartsen zijn, adviseert het Capaciteitsorgaan om vanaf 2020 jaarlijks 16 à 18 personen op te leiden tot verslavingsarts. Dit aantal ligt iets hoger dan de gemiddelde instroom van de afgelopen jaren. Het advies van het Capaciteitsorgaan is tot stand gekomen met behulp van onderzoek van het Nivel.

Het Nivel verwacht dat de vraag naar verslavingszorg de komende jaren waarschijnlijk zal groeien en dat het aantal verslavingsartsen, met de huidige opleidingsinstroom, zal toenemen met ongeveer 1% per jaar tot 2038. Met name sociaal-culturele factoren spelen een rol in de groeiende vraag. Zo is het gebruik van verslavingszorg het hoogst onder alleenstaanden en zal deze groep in Nederland in omvang toenemen. Verslavingsartsen zelf verwachten daarnaast dat het belang van een behandeling bij verslavingsproblematiek in de toekomst meer onderkend zal worden.

Ontwikkeling beroepsgroep verslavingsgeneeskunde
De meeste geregistreerde verslavingsartsen zijn als zodanig werkzaam in Nederland. Verwacht wordt wel dat relatief veel verslavingsartsen uit het beroep zullen uitstromen in de komende jaren, voornamelijk vanwege pensionering. Met de huidige opleidingsinstroom zal het aantal verslavingsartsen echter toch blijven toenemen.

Capaciteitsramingen
Het Nivel heeft samen met het Capaciteitsorgaan een ramingsmodel ontwikkeld. Door de ontwikkelingen in vraag en aanbod tegen elkaar af te zetten kan men inschatten hoeveel medisch specialisten moeten worden opgeleid om evenwicht op de arbeidsmarkt te verkrijgen of te behouden. Het ramingsmodel wordt gebruikt om medisch-specialistische vervolgopleidingen eens in de drie jaar te adviseren over de benodigde opleidingsinstroom van hun opleiding. Verslavingsartsen zijn in 2018 voor het eerst meegenomen in de capaciteitsramingen.

Het Nivel-onderzoek naar arbeidsmarkt verslavingsartsen
Voor het onderzoek naar de arbeidsmarkt voor verslavingsartsen zijn data gebruikt van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem (LADIS). Daarnaast heeft het Nivel in 2017 een enquête uitgezet onder de 216 geregistreerde verslavingsartsen in Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Toekomstverkenning van arbeidsmarkt voor verslavingsartsen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 30 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!