Voor alle functies in de huisartsenpraktijk worden komend jaar tekorten verwacht.
Huisartsenpraktijken doen er goed aan zich voor te bereiden op de almaar toenemende personeelsbehoefte. Veel praktijken zijn al bezig met het optimaliseren hun personeelssamenstelling en het doorvoeren taakherschikking om de werklast zoveel mogelijk te reduceren en intern te spreiden. Uit onderzoek van het Nivel in samenwerking samen met Prismant blijkt dat het personeelstekort in verschillende functies in de huisartsenpraktijk alleen maar toeneemt, met name in regio’s in Brabant.
De arbeidsmarkt in de huisartsenzorg staat in veel regio’s onder druk. De capaciteit aan huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners (POH’s) neemt maar in beperkte mate toe, terwijl het aantal studenten dat hiertoe wordt opgeleid veel minder hard toeneemt en praktijken te maken krijgen met meer ouderen en chronisch zieken.
Hoge werkdruk
Voor alle functies in de huisartsenpraktijk worden komend jaar tekorten verwacht. Huisartsenpraktijken geven nu al aan een hoge werkdruk te ervaren. De hoge werklast uit zich onder andere in patiëntenstops, het niet afkrijgen van reguliere werkzaamheden en het niet goed kunnen opvangen van ziekte van een collega.
Regionaal arbeidsmarktbeleid voor huisartsenzorg noodzakelijk
Om in te kunnen spelen op de toekomstige arbeidstekorten is het van belang dat regio’s in gezamenlijkheid een passend arbeidsmarktbeleid voor de huisartsenzorg ontwikkelen. De feiten en cijfers per regio die het Nivel en Prismant hebben gepresenteerd, kunnen hierbij goed worden gebruikt. Deze bevatten gegevens over de personeelssamenstelling van de huisartsenzorg in de acht regio’s, waarbij eventuele knelpunten en oplossingsrichtingen zijn geïnventariseerd. Ook zijn de vraag naar en het aanbod van stageplaatsen voor de verschillende functies binnen de huisartsenpraktijk tegen elkaar afgezet.