(advertentie)

Dit blijkt uit de jaar- en trendcijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn

Het merendeel van de patiënten van de logopedist in de eerstelijnszorg is minderjarig; ongeveer de helft van de patiënten is tussen de 4 en 7 jaar oud. Van hen wordt 46% behandeld voor een taalontwikkelingsstoornis en 35% voor een articulatiestoornis. Dit blijkt uit de jaar- en trendcijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Logopedie is het paramedisch vakgebied dat zich richt op het diagnosticeren en behandelen van klachten op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Het Nivel heeft de gegevens omtrent de logopediezorg van 2018 verzameld.

Taalontwikkelingsstoornis en articulatiestoornis komen het meest voor
Van alle patiënten die de eerstelijns logopedist in 2018 zag, was het overgrote deel (85%) onder de 18 jaar. De meesten van hen werden behandeld voor een taalontwikkelingsstoornis of een articulatiestoornis. Ongeveer één op de zeven patiënten van de logopedist was volwassen. Vaak kwamen zij voor stoornissen in de stemproductie of stemkwaliteit, voor afasie, voor dysartrie of voor een slikstoornis. Gemiddeld kregen de mensen die bij in 2018 bij de logopedist kwamen 14 consulten.

Het onderzoek: met gegevens uit elektronische patiëntendossiers
Het rapport bevat cijfers over de zorg van 17.184 patiënten die in 2018 zijn behandeld in 83 eerstelijns logopediepraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Het Nivel verzamelt gegevens die logopedisten registreren in hun elektronische patiëntendossiers. Hiermee brengt het Nivel landelijke trends in kaart en draagt bij aan de kennis over de zorg die logopedisten leveren. Bovendien kunnen de cijfers gebruikt worden in onderhandelingen met overheden, zorgverzekeraars en andere beroepsgroepen.

U kunt alle cijfers over logopedisten en andere beroepsgroepen in de zorg – denk aan huisartsen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten en diëtisten ­– op de Nivel website vinden.

Publicatie: Download de PDF

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Nivel
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/logopedist-eerstelijnszorg-heeft-vooral-jonge-kinderen-als-patient
Originele titel: Logopedist eerstelijnszorg heeft vooral jonge kinderen als patiënt
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2019-10-29

Relevante artikelen ...

Jeugdhulp en jeugd-ggz opereren nog te veel gescheiden De jeugd-ggz opereert nog te veel als aparte sector binnen de jeugdhulp Vier jaar na invoering van de Jeugdwet is het werkveld, waaronder ook de je... Jeugdzorg Tue, 02 Jul 2019, 08:02:07
Jongeren met hersenletsel op weg geholpen naar werk De deelnemende jongeren worden zelfstandiger en komen uit hun isolement De Class is een project van de Edwin van der Sar Foundation en heeft tot do... Jeugdzorg Mon, 15 Apr 2019, 10:20:33