Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut

Volwassenen die in hun jeugd misbruikt, mishandeld of verwaarloosd zijn, hebben aanzienlijk meer kans op chronische lichamelijke ziekten, al dan niet in combinatie met psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut.

Dat het meemaken van seksueel misbruik, fysieke of psychische mishandeling of verwaarlozing in de jeugd een sterke voorspeller is van het ontwikkelen van een psychische aandoening op volwassen leeftijd, was al bekend. Ook komt er steeds meer bewijs voor het verband tussen trauma’s in de kindertijd en lichamelijke ziekten tijdens het volwassen leven. De VU en het Trimbos-instituut onderzochten of kindertrauma’s de kans op verschillende lichamelijke ziekten op volwassen leeftijd vergroot, waarbij zij tevens keken in welke mate psychische aandoeningen hierin een rol speelden.

Grotere kans op lichamelijke ziekten
Ruim een kwart van de volwassenen geeft aan voor het 16e levensjaar één of meerdere malen geconfronteerd te zijn geweest met misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Naarmate de ernst of frequentie van de traumatische ervaring(en) in de kindertijd toenamen, ontwikkelden zich ook vaker psychische aandoeningen (angststoornis, depressie of verslaving) of chronische lichamelijke ziekten (migraine, spijsverteringsstoornis, spier-, gewrichts- of longaandoening) op volwassen leeftijd. Degenen die aangaven veelvuldig blootgesteld te zijn geweest aan kindertrauma, hadden 2,5 keer vaker kans op twee of meer van deze lichamelijke ziekten. Het verband tussen kindertrauma en lichamelijke ziekten op volwassen leeftijd hing in ongeveer de helft van de gevallen samen met de aanwezigheid van angst- en depressieve stoornissen.

Aandacht voor co-morbiditeit
Zorgverleners dienen alert te zijn op het ontstaan van psychische aandoeningen en chronisch lichamelijke ziekten bij volwassenen die in hun jeugd misbruikt, mishandeld of verwaarloosd zijn. “Het is belangrijk dat we hier zowel binnen de ggz als de somatische zorg meer aandacht voor hebben. Vraag naar kindertrauma’s en maak deze bespreekbaar. Door deze goed te behandelen, voorkom je mogelijk veel psychische en lichamelijke klachten gedurende iemands leven", zegt onderzoeker Annemieke Noteboom. 

Het volledige artikel is gepubliceerd in The jounal of Psychiatric Research 136 (Noteboom et al., 2021).

Over het onderzoek
Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van gegevens van twee grootschalige studies van het Trimbos-instituut - NEMESIS-1 en NEMESIS-2 (Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study) - naar de psychische gezondheid van de volwassen Nederlandse bevolking. In totaal deden 13.489 volwassenen aan deze studies mee door deel te nemen aan een uitgebreid mondeling interview over psychische en lichamelijke aandoeningen en trauma’s in hun kindertijd.  

Meer info


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Trimbos-instituut
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Kindertrauma geeft ook lichamelijke klachten in volwassen leven
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 25 aug 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!