4,3 miljoen euro toegekend voor onderzoek naar de behandeling van COVID-19 en de klachten die veel mensen daarna blijven houden

ZonMw heeft in totaal 4,3 miljoen euro toegekend voor onderzoek naar de behandeling van COVID-19 en de klachten die veel mensen daarna blijven houden (Long COVID). De onderzoeksgroep Huisartsgeneeskunde van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde is mede-aanvrager van deze onderzoeksprojecten en zal de komende jaren een belangrijk rol gaan spelen in dit COVID onderzoek. In deze projecten werkt de onderzoeksgroep Huisartsgeneeskunde van het Radboudumc nauw samen met andere betrokken partijen.

Onderzoek naar effectieve vroege COVID-behandeling
De zeven Nederlandse vakgroepen huisartsgeneeskunde, waaronder de ELG-onderzoekgroep van het Radboudumc, en het Nivel gaan dit onderzoek uitvoeren. Henk Schers en Tim olde Hartman zijn mede-aanvragers van dit project, dat drie miljoen euro subsidie ontvangt. Olde Hartman: “Samen met patiëntvertegenwoordigers en andere stakeholders zoeken we naar een vroege behandeling voor COVID-19, die de duur van symptomen en/of de ziekenhuisopname vermindert, vooral voor kwetsbare groepen. Ook gaan we kijken naar mogelijkheden voor thuisbehandeling van matig-ernstig zieke patiënten met COVID. Centraal staat het verbeteren van de COVID-19 zorg in de huisartsenpraktijk en de overkoepelende infrastructuur voor onderzoek en kennisuitwisseling.”

Aanhoudende klachten na COVID-19
ZonMw kende 750.000 euro toe aan het onderzoek ‘Aanhoudende klachten na COVID-19: perspectief vanuit de populatie, patiënt en zorg’. Bij dit onderzoek, gecoördineerd door Groningen, is Tim olde Hartman mede-aanvrager.

Na herstel van de acute symptomen van COVID-19 blijft een aanzienlijk deel van de mensen lichamelijke, psychische of cognitieve klachten houden: Long COVID. Het is onduidelijk wat de oorzaken en gevolgen van deze klachten zijn voor de persoon en de maatschappij en hoe de zorg daarop een antwoord kan bieden. Dit onderzoek moet praktisch toepasbare kennis gaan opleveren voor het verbeteren van de zorg voor patiënten met Long COVID. Olde Hartman: ‘Wij gaan vooral een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een eerstelijnszorgpad voor patiënten met aanhoudende klachten na COVID-19. Hierbij werken we samen met regionale huisartsen, paramedici en artsen in de tweede en derde lijn.”

Extra aandacht voor kwetsbare groepen
Verder ontving het onderzoek ‘Inzicht in aanhoudende klachten na Covid-19 besmetting: een mixed methods benadering’, 560.000 euro subsidie. Dit onderzoek, gecoördineerd door het NIVEL, richt zich op de aard, omvang, ernst, duur en risicofactoren voor aanhoudende COVID-19 klachten. Verder wordt gekeken naar de pathologie, de ontvangen herstel- en nazorg en hoe die zijn ervaren. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar kwetsbare patiëntengroepen. De uitkomsten bieden zorgverleners en patiënten aanknopingspunten voor betere ondersteuning en vroege herkenning van patiënten met aanhoudende COVID-19 klachten. De Nijmeegse onderzoekgroep Huisartsgeneeskunde levert met Maastricht en Groningen onder andere gegevens aan voor dit onderzoek. Olde Hartman: ‘We gaan ook de huisarts-registratienetwerken van het NIVEL, Maastricht UMC, UMC Groningen en het Radboudumc aan elkaar koppelen. Die infrastructuur gaat ook geweldige mogelijkheden bieden voor allerlei ander toekomstig onderzoek.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Huisartsgeneeskunde onderzoekt behandeling en aanhoudende klachten COVID-19
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 30 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!