Het kennisconsortium biedt op landelijke schaal een infrastructuur voor kennisontwikkeling en -verspreiding over destigmatisering en sociale inclusie van mensen met psychische aandoeningen.

Vrijdag 20 april werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Dolhuys te Haarlem het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie opgericht. Het kennisconsortium biedt op landelijke schaal een infrastructuur voor kennisontwikkeling en -verspreiding over destigmatisering en sociale inclusie van mensen met psychische aandoeningen.

Waarom is dit kennisconsortium nodig?
Mensen met psychische aandoeningen hebben eeuwenlang, wereldwijd en op vele terreinen, in een nadelige positie verkeerd. Niet alleen is er de confrontatie met de eigen kwetsbaarheid, maar men kampt ook vaak met maatschappelijke barrières en negatieve reacties. Om bestaande vooroordelen weg te kunnen nemen moeten we iets doen. Ze verdwijnen niet vanzelf. In het kennisconsortium komen nu mensen uit de praktijk en de wetenschap bijeen om dit op basis van praktijkbehoefte en onderzoek tedoen.

Peiling
Bij de oprichting werden de eerste resultaten bekendgemaakt van een onderzoek dat het bureau Mark Bench uitvoerde in opdracht van Kenniscentrum Phrenos. Het ging om een peiling onder 2400 mensen naar de mate van stigmatisering van mensen met een psychische aandoening en de invloed van werk, leeftijd en overlast hierop. Mensen met werk en mensen die weinig overlast veroorzaken bleken het minst gestigmatiseerd te worden. Ook bleek dat respondenten die meer wisten over psychische aandoeningen en over mensen met een psychische aandoening, minder stigmatiseerden. De resultaten bieden aanknopingspunten voor activiteiten van het  Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie.

Suzan Oudejans van Kenniscentrum Phrenos: “Deze bevindingen onderstrepen dat contact en voorlichting belangrijk zijn, evenals werk hebben en het beperken van overlast. Het mooie aan deze aspecten is, dat er wat aan te doen is. Er zijn organisaties die psychische aandoeningen normaliseren zoals Samen Sterk zonder Stigma en er zijn gemeenten die veel doen aan geschikte huisvesting in de wijk. Ook op het gebied van werk zijn er successen te melden via de methode Individuele Plaatsing en Steun (IPS). De taak voor het
consortium is om al deze kennis aan te vullen, te bundelen en te verspreiden zodat een psychische aandoening geen drempel meer is om mee te doen in de maatschappij.”

Wie zijn erbij betrokken?
Het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie is een initiatief van Kenniscentrum Phrenos. Al in een vroeg stadium was er samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma om het kennisconsortium vorm te geven. Bij de oprichting zijn inmiddels al ruim 30 organisaties bij het kennisconsortium aangesloten, zoals cliëntenorganisaties, kenniscentra, ggz-instellingen, ggz-instellingen, UWV en VNG.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Kristien Harmsen / Kenniscentrum Phrenos
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.kenniscentrumphrenos.nl/
Originele titel: Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie opgericht
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2018-04-20


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com