Beschut werk is sinds 2015 onderdeel van de Participatiewet.

Bijna de helft van de mensen met een indicatie voor beschut werk wacht nog op een werkplek. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Thermometer beschut werk, wel budget, weinig werkplekken’ dat voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad (LCR), Gerrit van der Meer aan staatssecretaris Van Ark heeft overhandigd tijdens het jaarlijks congres van de LCR.

Beschut werk is sinds 2015 onderdeel van de Participatiewet. Het is bedoeld om mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperking werk te bieden in aangepaste omstandigheden, die je niet kunt vragen van een reguliere werkgever. De gemeente krijgt extra middelen voor het realiseren van beschut werkplekken. Dit kan in de ‘oude’ sociale werkplaatsen worden ingericht, maar ook bij reguliere werkgevers die hiervoor openstaan.

Het onderzoek geeft nu aan dat in 2018 bij 66 procent van de gemeenten, de helft van de taakstelling van het Ministerie nog niet was gerealiseerd. Er zijn ruim 4000 positieve indicaties beschut werk waarvan 46 procent nog geen werkplek heeft. De regionale verschillen in realisatie van werkplekken zijn groot. Er zijn ook gemeenten die vooruit lopen op het doel dat jaarlijks gesteld wordt.

Meer aanvragen voor keuring
Mensen met een beperking maken massaal gebruik van de mogelijkheid om zelf een keuring aan te vragen voor een indicatie beschut werk bij het UWV. Sinds deze mogelijkheid in 2017 is opengesteld zijn er zelfs meer mensen die zichzelf hebben gemeld, dan dat er sinds 2015 zijn doorverwezen door gemeenten. Hieruit blijkt het belang dat mensen zelf de regie moeten krijgen over hun route naar werk.

Ieder(in) maakt zich sterk met en voor deze mensen door samen met de Landelijke Cliëntenraad, Wij Staan Op!, Cedris en de vakbonden op te trekken in het Breed Offensief. Ieder(in) pleit hier gezamenlijk voor maatwerk en meer zekerheid en regie voor mensen zelf om de juiste instrumenten te kunnen inzetten naar werk, zoals een jobcoach. Het is hierbij van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met de financiering van instrumenten. Gemeente moeten op basis van resultaat gefinancierd worden voor het volgende jaar om te voorkomen dat er geld op de plank blijft liggen of juist een tekort ontstaat.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gemeenten blijven achter bij het realiseren van beschut werk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!