Van de jongeren vindt 55% het nog steeds een taboe om te praten over psychische problemen 

55% van de jongeren vindt het nog steeds een taboe om te praten over hun psychische problemen, en 74% van de jongeren trekt zich terug als ze niet lekker in hun vel zitten of als er iets tegenzit. Dit blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt in het kader van de zesde editie van de #openup-week van MIND en HUMAN én World Mental Health Day op 10 oktober. Van 10 tot en met 16 oktober worden er verhalen van jongeren gedeeld die wél open zijn over hun psychische klachten. De organisaties hopen hiermee de openheid onder álle jongeren te vergroten, want hoe eerder je over psychische klachten praat, hoe beter je kunt voorkomen dat er ernstige problemen ontstaan.  

Prestatiedruk is ook nog steeds een grote factor bij jongeren: 71% van de ondervraagden geeft aan hier last van te hebben. En 71% van de jongeren zegt ook dat ze de druk voelen om de beste versie van zichzelf te laten zien. Dit belemmert de openheid over psychische klachten, want veel jongeren denken dat anderen dit niet willen horen. MIND en HUMAN vinden het juist belangrijk dat jongeren wél praten over de psychische klachten waar ze mee worstelen, want hiermee worden deze klachten ‘genormaliseerd’, kunnen jongeren eerder hulp zoeken en wordt hopelijk voorkómen dat zich ernstiger klachten ontwikkelen. Als jongeren met hun klachten blijven rondlopen, kan bijvoorbeeld stress uitmonden in een burn-out, somberheid in depressie en suïcidale gedachten in mogelijke pogingen daartoe.  

Jezelf mentaal beter weerbaar maken
Door het delen van verhalen van bekende en onbekende Nederlanders willen MIND en HUMAN jongeren stimuleren om het met elkaar en anderen vaker te hebben over psychische gezondheid. Zo worden dit jaar onder meer verhalen gedeeld over prestatiedruk en paniekaanvallen. Ook worden er tips gegeven voor het omgaan met psychische klachten, over het beter zorgen voor jezelf en om jezelf mentaal beter weerbaar te maken.  

De verhalen worden gedeeld via www.3fm.nl/openup en www.mindyoung.nl/openup. Ook worden er iedere dag verhalen gedeeld via de social media van MIND, HUMAN en 3FM.  

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: MIND / Saskia Oskam
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : MIND
Wat is de URL bij deze bron?: https://wijzijnmind.nl/
Originele titel: 55% van de jongeren vindt het nog steeds een taboe om te praten over psychische problemen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-10-10


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com