ActiZ stelt als lidmaatschapseis dat leden voldoen aan de Governancecode

Stichting Buurtzorg Nederland heeft in overleg met ActiZ haar governancereglementen aangepast naar aanleiding van de uitspraak van de Governancecommissie Gezondheidszorg. De Governancecommissie oordeelde eerder dit jaar dat er bij de stichting Buurtzorg Nederland sprake was van de schijn van belangenverstrengeling, omdat de bestuurder van Buurtzorg een belang heeft in Ecare BV, het bedrijf dat ICT diensten levert aan onder andere stichting Buurtzorg Nederland. Door het aanpassen van haar reglementen en de daarin opgenomen waarborgen, voldoet Buurtzorg aan de Governancecode. Zo kan Buurtzorg in gezamenlijkheid met andere leden van ActiZ blijven werken aan innovaties die hard nodig zijn in de zorg, dit in het belang van professionals en cliënten. 

Governancecode
ActiZ stelt als lidmaatschapseis dat leden voldoen aan de Governancecode. Goed bestuur en toezicht zijn mede voorwaarden voor goede zorg. Zorgaanbieders dienen zorgvuldig om te gaan met publiek geld. Als over de toepassing van de Governancecode vragen zijn, gaat ActiZ in gesprek met de betrokken lidorganisatie. Of een lid de Governancecode juist en volledig naleeft, beoordeelt de Governancecommissie Gezondheidszorg, een onafhankelijk en onpartijdig onderdeel van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Naar aanleiding van publiciteit over mogelijke belangenverstrengeling heeft ActiZ conform haar rol als branchevereniging, de commissie gevraagd een uitspraak te doen in deze casus. 

Uitspraak
De Commissie oordeelde in een uitspraak eerder dit jaar dat Buurtzorg een voorbeeldfunctie heeft waar het betreft het leveren van goede en efficiënte zorg. De Commissie oordeelde echter ook dat er sprake is van de schijn van belangenverstrengeling, omdat de bestuurder van Buurtzorg ook aandeelhouder is bij Ecare. De Raad van Toezicht van de stichting Buurtzorg en de bestuurder hebben toegelicht dat de inhoudelijke betrokkenheid van de bestuurder bij Ecare nodig is voor de doorontwikkeling van software die het zorgproces ondersteunt.

Afspraak en oplossingen
De Raad van Toezicht van Buurtzorg heeft bevestigd dat zij de bestaande praktijk, waarbij besluitvorming plaatsvindt door de Raad van Toezicht, uitbreidt en voorziet van extra beheersmaatregelen. Hierdoor wordt iedere betrokkenheid van de bestuurder bij de voorbereiding, besluitvorming en uitvoering van zakelijke transacties tussen Buurtzorg en Ecare uitgesloten en is de schijn van belangenverstrengeling weggenomen. Het betreft daarbij alle transacties, onderhandelingen, afspraken of overeenkomsten met mogelijk financieel effect. Buurtzorg voldoet met het treffen van deze maatregelen aan de lidmaatschapsverplichtingen van ActiZ. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Overeenstemming ActiZ en Buurtzorg over toepassen Governancecode Zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!