Minister Conny Helder, langdurige zorg en sport, heeft het voornemen een besparing van 1,2% door te voeren op het totaalbudget dat beschikbaar is voor de langdurige zorg

Ellen Maat, lid kerngroep Wonen & Zorg en voorzitter Raad van Bestuur van Florence, reageert op de Kamerbrief die minister Helder op 17 april 2023 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Conny Helder, langdurige zorg en sport, heeft het voornemen een besparing van 1,2% door te voeren op het Wlz-macrokader (het totaalbudget dat beschikbaar is voor de langdurige zorg). Deze besparing is het gevolg van twee afspraken uit het coalitieakkoord. De minister zal de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanwijzing geven om de besparing met ingang van 2024 in de NZa-tarieven te verwerken. De besparing loopt tot 2026 op tot bijna 3%. Ellen Maat, lid kerngroep Wonen & Zorg, vindt dit onverantwoord. ‘Deze besparing is veel te voorbarig: waarom wil de minister besparen op beleid waarvan de impact nog niet duidelijk is?’

Over welke besparing(en) gaat het?
Minister Helder heeft een Kamerbrief geschreven over haar voornemen om de NZa een aanwijzing te geven over twee maatregelen uit het coalitieakkoord: ‘Meerjarige contracteerruimte en meerjarige budgetafspraken Wlz’ en ‘Doorontwikkeling Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg’. De minister wil de NZa te verzoeken deze besparing met ingang van 2024 in de NZa tarieven te verwerken. Dit heeft een financiële impact op het Wlz-kader (het totaalbudget dat beschikbaar is voor de langdurige zorg) van 1,2% in 2024 en loopt op tot bijna 3% in 2026.

De minister is van mening dat deze besparing nodig is omdat de vraag naar langdurige zorg de afgelopen jaren is toegenomen. Daardoor zijn de kosten ook sterk gestegen. Volgens Helder is deze besparing noodzakelijk in het licht van de houdbare overheidsfinanciën.

Financiële uitdagingen
ActiZ vindt het niet verantwoord om deze besparingen door te voeren, terwijl er nog geen uitgewerkt beleid ligt. ‘Ik begrijp dat het ministerie kijkt naar een juiste balans tussen kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid gezien de uitdagingen en vraagstukken van de sector. Maar welk signaal geef je af door nú al te zeggen dat de maatregelen sowieso met minder geld kunnen worden uitgevoerd? Dat is niet realistisch. De impact van het beleid en de onderbouwing van de maatregelen moeten duidelijk zijn voordat sprake kan zijn van een besparing. Daar is het simpelweg te vroeg voor’, benadrukt Maat.

Welk signaal geef je af door nú al te zeggen dat de maatregelen sowieso met minder geld kunnen worden uitgevoerd? Ellen Maat \ Voorzitter Raad van Bestuur van Florence

De sector staat momenteel al financieel enorm onder druk. ‘We hebben te maken met veel financiële onzekerheden: hoge inflatie en energiekosten, de herijking van de normatieve huisvestingscomponent (NHC) en druk op de loonkosten en de toename van personeel dat niet in loondienst is als gevolg van hoger verzuim en personeelskrapte. Daarnaast heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) het richttariefpercentage (het vertrekpunt voor de zorginkoop) voor 2024 vastgesteld op een lager percentage dan afgelopen jaren. En dan komt deze korting daar nog bovenop komt. Dit is onverantwoord voor de financiële situatie van zorgorganisaties en daarmee de continuïteit van zorg.’

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 26 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!