Per 26 april wordt de vergunningplicht met 30 dagen verlengd

Bij het vanuit Nederland exporteren van persoonlijke beschermingsmiddelen naar landen buiten de EU, is een exportvergunning verplicht. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is aangewezen als bevoegde autoriteit om op de vergunningaanvragen te beslissen.

Per 26 april wordt de vergunningplicht met 30 dagen verlengd. De vergunningplicht geldt vanaf 26 april voor een beperkter aantal persoonlijke beschermingsmiddelen. Zie daarvoor: EU-Uitvoeringsverordening. Het gaat om:

  • beschermende brillen en vizieren
  • mond- en neusbeschermingsmiddelen
  • beschermende kleding

Uitvoer naar verschillende derde landen is uitgezonderd van de vergunningplicht. Het gaat onder meer om het Caribisch deel van het Koninkrijk, landen van de Westelijke Balkan (Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië) en de EVA-landen (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland). Zie voor de overige landen en gebieden de uitvoeringsverordening.

Nu er een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen is, zal de inspectie in beginsel geen exportvergunning afgeven voor uitvoer van deze beschermingsmiddelen. Wel worden bijvoorbeeld vergunningen afgegeven voor levering van noodhulp in het kader van humanitaire hulp.

Procedure
De aanvraagprocedure is ongewijzigd. De inspectie IGJ werkt samen met de Centrale Dienst In- en Uitvoer (CDIU), onderdeel van de Douane. Aanvragen voor exportvergunningen kunnen bij de CDIU worden ingediend, per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het formulier staat hieronder.

Binnen vijf werkdagen volgt een beslissing. In geval van noodhulpzendingen in het kader van humanitaire hulp volgt binnen twee werkdagen een beslissing.

Meer informatie:
Aanvraag Vergunning uitvoer persoonlijke beschermingsmiddelen (Belastingdienst)
Besluit aanwijzing bevoegde autoriteit
EU-uitvoeringsverordening


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wijziging exportvergunning persoonlijke beschermingsmiddelen gezondheidszorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!