De raad van bestuur van Rijnstate heeft maatregelen genomen waardoor de inspectie er vertrouwen in heeft dat zij haar verantwoordelijkheid neemt

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd publiceert vandaag een rapport over het toezicht op de semenbank van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Vanaf 2014 zijn er twee onderzoeken geweest bij deze spermabank van het ziekenhuis. De raad van bestuur van Rijnstate heeft maatregelen genomen waardoor de inspectie er vertrouwen in heeft dat zij haar verantwoordelijkheid neemt.

In 2014 informeerde Rijnstate de inspectie dat bij een aantal donoren de toen bestaande norm van ‘maximaal 25 kinderen per donor’ was overschreden. In 2017 kwamen hierover berichten in de media en een bericht op de website van het ziekenhuis. Daarnaast kreeg de inspectie meldingen en signalen van donoren, wensouders en kinderen.

Afspraken
Uit die meldingen, signalen en het onderzoek van de inspectie bleek dat er in het ziekenhuis onvoldoende alertheid was geweest op de administratie en de communicatie hierover. Duidelijk was dat er geen risico’s waren voor de zorgverlening op het gebied van de fertiliteit tijdens het onderzoek. Wel waren verbeteringen mogelijk, onder andere op het gebied van goed bestuur.

Het ziekenhuis heeft inmiddels afspraken gemaakt over een nieuwe samenwerkingsstructuur voor de semenbank, het laboratorium en de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Hierbij zijn de verantwoordelijkheden duidelijk benoemd. De nieuwe structuur is op 1 oktober 2019 van start gegaan.

Verleden
De inspectie is zich ervan bewust dat door het toezicht wel verbeteringen op systeemniveau in het ziekenhuis zijn doorgevoerd, maar het verleden voor alle individuele betrokkenen helaas niet kan worden hersteld.

Gedurende het onderzoek had de inspectie zorgen over de wijze waarop tekortkomingen uit het verleden werden aangepakt. Het ziekenhuis heeft uiteindelijk de registratiesystemen en dossiers laten onderzoeken over de periode vòòr juli 2014. Daarnaast is de communicatie naar de talrijke betrokkenen gestructureerd uitgevoerd. Waar mogelijk zijn tekortkomingen gerepareerd.

Op grond van de bevindingen uit de inspectiebezoeken, documenten, gesprekken en de nieuwe structuur, heeft de inspectie vertrouwen in het ziekenhuis en beëindigt zij met dit rapport het onderzoek naar de semenbank.

Documenten
Rijnstate Arnhem augustus 2020


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Inspectie sluit onderzoek naar semenbank Rijnstate
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!