Cliënten hebben meer eigen regie over hun eigen leven en welzijn

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op de Zorggroep Apeldoorn e.o. op 21 december 2020 beëindigd. De Zorggroep Apeldoorn biedt ouderenzorg op verschillende locaties in Apeldoorn en omgeving. De inspectie heeft er vertrouwen in dat Zorggroep Apeldoorn de verbeteringen die zij heeft doorgevoerd weet vast te houden en er nog mee verder gaat. De inspectie blijft dat volgen.

Dit was er aan de hand
De inspectie bracht in september 2019 onaangekondigde inspectiebezoeken aan drie locaties van de Zorggroep Apeldoorn (Casa Bonita, Randerode en Sprenkelaarshof). Tijdens deze bezoeken keek de inspectie of tekortkomingen in de kwaliteit van zorg waren weggenomen die de inspectie bij een eerder bezoek (in november 2018) had vastgesteld. Die tekortkomingen waren er op de onderdelen ‘persoonsgerichte zorg’, ‘deskundigheid en inzet van personeel’ en ‘sturen op kwaliteit en veiligheid’.

De inspectie stelde in september vast dat de kwaliteit van de zorg niet was verbeterd. Er was onvoldoende centrale structurele aansturing om de tekortkomingen te verhelpen. Ook waren er veel wisselingen geweest in het management. Een systematische bewaking, beheersing en verbetering van zorg was er nog niet. Hierdoor stond de cliënt niet altijd centraal en kampten de zorgverleners met een hoge werkdruk. In december 2019 deed de inspectie aanvullend onderzoek in het kader van toezicht op goed bestuur. Hierbij vernam de inspectie dat de raad van bestuur en de raad van toezicht (h)erkenden dat de bestaande tekortkomingen in de zorg onvoldoende waren weggenomen. Daarom stelde de inspectie de Zorggroep Apeldoorn in januari 2020 onder verscherpt toezicht.

Dit heeft de Zorggroep Apeldoorn gedaan
In oktober en november 2020 legde de inspectie opnieuw bezoeken af aan de locaties Casa Bonita en Assenrade. Toen bleek dat de Zorggroep Apeldoorn veel werk heeft verzet. Ondanks de coronaperiode hebben alle betrokkenen gestaag doorgewerkt aan het verbeterplan en zichtbare verbeteringen in de praktijk gerealiseerd.

Cliënten hebben meer eigen regie over hun eigen leven en welzijn. Bijvoorbeeld over hoe zij hun dag en kamer inrichten. Zorgverleners sluiten beter aan bij de behoeften, mogelijkheden en beperkingen van de cliënten. Ook het methodisch werken door zorgverleners en het vastleggen van het zorgproces in cliëntdossiers is verbeterd.

Er zijn nu voldoende en deskundige zorgverleners op beide locaties. Ook is er een systeem om de kwaliteit van zorg systematisch te bewaken, beheersen en verbeteren voor alle locaties. De Zorggroep blijft werken aan verdere verbeteringen.

Hoe nu verder
Op basis van de bezoeken in oktober en november 2020 heeft de inspectie er vertrouwen in dat de Zorggroep Apeldoorn de verbeteringen vasthoudt en er nog verder mee gaat. Daarom is het verscherpt toezicht opgeheven. Wel zal de inspectie de Zorggroep Apeldoorn blijven volgen en opnieuw bezoeken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Einde verscherpt toezicht voor Zorggroep Apeldoorn
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!