Door middel van voorlichtingscampagnes willen ZN en de Patiëntenfederatie de bekendheid met het gebruik en de mogelijkheden van digitale zorg vergroten

Iedere patiënt moet kunnen kiezen voor digitale zorg, zo stellen Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Samen met (organisaties van) zorgaanbieders willen zij de komende jaren het aanbod van digitale zorg vergroten en patiënten meer bekend maken met de mogelijkheden, en de voordelen daarvan. Aan een nieuw kabinet vragen de zorgverzekeraars en de Patiëntenfederatie het keuzerecht voor digitale zorg in de wet op te nemen. 

Tijdens de coronacrisis bleek dat digitale zorg niet alleen kan bijdragen aan kwaliteit van zorg en leven, maar ook aan de beschikbaarheid van zorg. Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland: “Toen zorgverleners tijdens de eerste golf de deuren van hun instellingen of praktijken moesten sluiten, bood zorg op afstand uitkomst. We weten al langer dat patiënten dankzij digitale zorg meer inzicht en regie kunnen krijgen op hun genezing. Het is bovendien belangrijk om de zorg voor de toekomst toegankelijk te houden, nu de arbeidsmarkt door de vergrijzing steeds krapper wordt.” Zorgverzekeraars Nederland, Patiëntenfederatie Nederland en hun leden pleiten daarom voor hybride zorg: digitaal waar het kan, fysiek waar het moet – maar altijd in overleg tussen zorgverlener en patiënt.

Toekomst
Dit pleidooi voor recht op digitale zorg sluit aan bij een eerdere oproep van zorgverzekeraar Zilveren Kruis en bij een advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Zij onderstreepten eerder al het belang van het behouden en toepassen van de opgedane ervaringen met digitale zorg, onder andere tijdens de coronapandemie. Uitdaging is nu om succesvolle regionale initiatieven landelijk toe te passen. Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland: “Digitale zorg gaat om veel meer dan beeldbellen. Zorgverleners kunnen samen met de patiënt bespreken wat het beste past en werkt. Het gaat erom dat we samen zoeken naar de optimale combinatie van zorg op afstand en zorg op de locatie van de zorgverlener. Patiënten die géén online contact willen of dat niet kunnen, moeten natuurlijk gewoon bij de huisarts of in het ziekenhuis terecht kunnen.” 

In praktijk
Door middel van voorlichtingscampagnes willen ZN en de Patiëntenfederatie de bekendheid met het gebruik en de mogelijkheden van digitale zorg vergroten. We vinden het van belang dat de patiënt over voldoende informatie beschikt om te weten wat er allemaal – op een betrouwbare en medisch verantwoorde manier – digitaal kan. Ook zorgverleners vragen wij daarin een rol te spelen. Dat geldt ook voor de daadwerkelijke structurele invoering van hybride zorg. Daarvoor moet veel gebeuren. Denk aan veranderingen in organisatie en processen, een passende ict-infrastructuur en passende financiering. En misschien wel het belangrijkste: een andere manier van werken door zorgverleners. 

Wettelijk keuzerecht
De Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland willen een stevige verankering van het keuzerecht in de wet. Wij zien zo’n wettelijk recht als laatste stap van de implementatie. We vragen het nieuwe kabinet hiervoor het initiatief te nemen en de mogelijkheden daarvan te onderzoeken. Petra van Holst: “Samen versnellen we zo de overgang naar een digitale en toekomstgerichte zorg, in het belang van alle verzekerden.” 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorgverzekeraars Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënt moet kunnen kiezen voor digitale zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 18 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!