Patiënten moeten het recht hebben te kunnen kiezen tussen fysieke en digitale zorg
Het is belangrijk dat er de komende periode door het Kabinet aan twee kanten wordt geïnvesteerd. In preventie, om de toename van chronische aandoeningen terug te dringen en de mentale en fysieke weerbaarheid van mensen te versterken. En in de zorg zelf door te investeren in zorgprofessionals, mantelzorgers, vrijwilligers. Daarbij is het belangrijk dat de zorgsector gefaciliteerd wordt in de omslag naar hybride zorg. Zodat patiënten en zorgverleners volwaardig gebruik kunnen maken van digitale zorg. Digitale zorg kan ook de druk op de zorg verlichten.
Drie belangrijke pijlers
De partijen van de Agenda voor de Zorg roepen het nieuwe kabinet op om een brede investeringsagenda voor de zorg op te nemen in het regeerakkoord. In een brief aan de informateur pleiten we voor investeringen, gericht op 3 punten.
1. Domein overstijgend preventiebeleid waarbij samenwerking tussen het sociale- en zorgdomein wordt ondersteund.
2. Waardering, betere voorwaarden en faciliteiten voor zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers.
3. Adequate gegevensuitwisseling en randvoorwaarden om digitale zorg volwaardig onderdeel te maken van de zorgverlening in alle sectoren.
Brief aan de informateur van de Agenda voor de Zorg
Brief Patiëntenfederatie aan de informateur
Vorige week bracht de Patiëntenfederatie via een brief punten in voor de kabinetsformatie 2021. We vragen om in de komende kabinetsperiode een onomkeerbaar begin met de transformatie naar hybride zorg te maken en patiënten het recht te geven te kunnen kiezen tussen fysieke en digitale zorg. Ook verzoeken we het nieuwe kabinet zich sterk te maken voor het voorkomen van stapeling van zorgkosten voor patiënten. En we willen dat er serieus werk wordt gemaakt van de invoering van burgerinspraak bij grote veranderingen in het zorglandschap. Als laatste doen we een pleidooi om ervoor te zorgen dat de belangrijke bijdrage van de patiëntenbeweging op alle niveaus mogelijk blijft.