GLI-programma’s die door het RIVM erkend zijn, worden vanaf 1 januari 2019 vanuit de basisverzekering vergoed

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI*) is zorg gericht op het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hecht veel waarde aan deze preventieve vorm van zorg. De GLI komt geleidelijk op gang, maar we zien ook aandachtspunten. Daarnaast bemoeilijkt de corona-uitbraak het verlenen van deze zorg. Wij roepen zorgverzekeraars, zorggroepen en huisartsen in een brief op om al het mogelijke te doen om van de GLI een succes te maken. Zelf passen wij de GLI-regelgeving voor 2021 aan om, waar mogelijk, belemmeringen weg te nemen.

GLI-programma’s die door het RIVM erkend zijn, worden vanaf 1 januari 2019 vanuit de basisverzekering vergoed. Deze preventieve vorm van zorg richt zich op het verminderen van overgewicht door gezondere eetgewoonten en meer bewegen.

Deelnemers werken onder begeleiding van een leefstijlcoach aan het realiseren van een gedragsverandering die nodig is om de gezonde leefstijl niet alleen aan te leren, maar ook vol te houden. Vroegtijdig preventieve zorg draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van veel burgers en kan zwaardere vormen van zorg voorkomen, een goed voorbeeld van het verlenen van de juiste zorg op de juiste plek.

Mooie voorbeelden
Wij zien al mooie voorbeelden waarin de leefstijlcoach het welzijn van zijn cliënten bevordert. Tegelijkertijd zien we dat de uitbraak van het coronavirus het verlenen van GLI in groepsverband bemoeilijkt. Daarnaast sluiten we niet uit dat door de corona-uitbraak de vraag naar GLI toeneemt.  Juist in deze tijd is een gezonde leefstijl van belang. De verruiming in onze regelgeving om zorg op afstand in te zetten in plaats van face-to-face contact, biedt aanbieders de ruimte om mensen digitaal  aan te laten sluiten bij groepssessies.

Maak GLI-aanbod kenbaar
Wij constateren dat het GLI-aanbod geleidelijk op gang komt (inmiddels ca. 1.100 praktijken), maar nog niet overal beschikbaar is. GLI is niet in alle provincies even beschikbaar. Om verschillende redenen is het aanbod in sommige provincies laag en bieden veel aanbieders nog geen zorg aan. Een goed landelijk dekkend netwerk van gecontracteerd aanbod is daarom nodig. Ten minste één gecontracteerde aanbieder per gemeente vinden wij op zijn plaats. We verwachten van zorgverzekeraars dat zij dit nastreven. Daarnaast moeten zorgverzekeraars voorzien in gemakkelijk te vinden informatie over het gecontracteerde aanbod van GLI die volledig is en begrijpelijk.

Wij vragen huisartsen en andere verwijzers om burgers die in aanmerking komen voor GLI en voldoende gemotiveerd zijn om hun leefstijl te veranderen, attent te maken op de mogelijkheid van GLI en hen door te verwijzen. Ook de zorggroepen hebben hierin een belangrijke rol, vanwege hun betrokkenheid in de ketenzorg rondom diabetes, vaatlijden en COPD. GLI draagt bij aan het voorkomen of uitstellen van deze ketenzorg. 

Aanpassing GLI-regelgeving
Wij passen de GLI-regelgeving voor 2021 aan om, waar mogelijk, belemmeringen weg te nemen. Wij verduidelijken dat de verhoogde maximumtarieven (max-max) breed ingezet kunnen worden: niet alleen voor innovatie en kwaliteit maar bijvoorbeeld ook om het starten met het aanbieden van GLI (tijdelijk) te stimuleren met het oog op de zorgplicht van de zorgverzekeraar. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen hierdoor bredere afspraken maken dan zij op basis van de huidige regelgeving aannamen. Daarnaast verlagen wij de administratieve lasten door onze definities in de regelgeving aan te scherpen.

*GLI wordt geleverd door (o.a.) POH-ers, diëtisten, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, leefstijlcoaches, of een samenwerkingsverband van deze beroepen.

Zie ook
Regeling gecombineerde leefstijlinterventie NR/REG-2116
Prestatie- en tariefbeschikking gecombineerde leefstijlinterventie 2021 TB/REG-21624-01
Beleidsregel gecombineerde leefstijlinterventie BR/REG-21137


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa roept op tot landelijke dekking van zorg ter bevordering van een gezonde leefstijl
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!