Op verschillende onderdelen voldoet de zorg in Emmen niet aan de normen voor kwaliteit en veiligheid

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de locatie in Emmen van Stichting De Trans onder verscherpt toezicht gesteld. De Trans biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Op verschillende onderdelen voldoet de zorg in Emmen niet aan de normen voor kwaliteit en veiligheid. Binnen een half jaar moet De Trans maatregelen nemen om dit te verbeteren. Als het nodig is ook bij andere locaties van De Trans. Stichting De Trans is onderdeel van zorgconcern Espria.

Dit is er aan de hand
De kwaliteit en de veiligheid van de zorg van De Trans in Emmen voldoet niet aan de normen. Een greep uit wat de inspectie constateert:

 • Zorgverleners passen vaak dwang toe om de situatie beheersbaar te houden. Daarbij houden ze zich niet aan de Wet zorg en dwang. Die wet is juist bedoeld om onvrijwillige zorg zo veel mogelijk te voorkomen.
 • Cliënten krijgen in hun dagprogramma niet de activiteiten die zijn afgesproken. Daardoor ontbreekt het de cliënten aan duidelijkheid en structuur. Ook ontstaan escalaties.
 • Zorgverleners krijgen niet de geplande opleidingen en cursussen uit hun scholingsplan.
 • De Trans werkt vaak met flex- en uitzendkrachten die niet allemaal de cliënten goed genoeg kennen om goede zorg te kunnen bieden. 
 • Er is een gebrek aan samenwerking en vertrouwen tussen het management en het zorgpersoneel. Zorgmedewerkers hebben zorgen over de inzet van personeel en de veiligheid van de zorg die zij kunnen bieden. De onrust daarover neemt toe. Tegelijkertijd is het ziekteverzuim hoog.

Hoe nu verder
De inspectie volgt tijdens het verscherpt toezicht nauwlettend wat De Trans doet om de situatie te verbeteren. Dat gebeurt met inspectiebezoeken - ook op andere locaties van De Trans - en aan de hand van gesprekken en rapportages.

Als het nodig is kan de inspectie verdere maatregelen nemen. 

Documenten
Espria De Trans Leeuwerikenveld Emmen augustus 2021
Espria De Trans Leeuwerikenveld 5 Emmen instellen VT oktober 2021


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : IGJ
 • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
 • Originele titel: De Trans in Emmen onder verscherpt toezicht
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
 • Datum: 03 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!