Taal kan een barrière zijn als het gaat om het ontvangen van goede zorg

Vanaf 2023 kunnen verloskundigen en kraamverzorgenden de inzet van een talentolk declareren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hiervoor een prestatie gemaakt die kan worden gedeclareerd naast een andere verloskundige of kraamzorgprestatie. Hiermee geeft de NZa gehoor aan een brede oproep vanuit zorgaanbieders om voor deze dienst een aparte bekostiging te maken.

Passende en doelmatige inzet
Door intensieve samenwerking tussen branchepartijen, zorgverzekeraars en de NZa is er in korte tijd een passende oplossing gevonden om zorg in een voor de cliënt begrijpbare taal mogelijk te maken. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en Bo Geboortezorg hebben daarna kwalitatieve normen opgesteld om ervoor te zorgen dat een professionele tolk gepast en doelmatig wordt ingezet.

Zorgbrede inzet talentolk
Taal kan een barrière zijn als het gaat om het ontvangen van goede zorg. Het begrijpen van informatie die de verloskundige of kraamverzorgende overbrengt en de mogelijkheid tot het stellen van vragen leidt tot een betere gezondheid voor (aanstaande) moeder en kind. Dit geldt eigenlijk voor alle medische zorg die mensen ontvangen. Daarom wordt er door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ook gekeken naar een landelijke, zorgbrede oplossing voor de inzet van een talentolk. De nieuwe toeslag in de eerstelijns verloskunde en kraamzorg is tijdelijk tot deze oplossing er is.

Inkoop en monitoring
De NZa adviseert zorgaanbieders om met zorgverzekeraars te overleggen over de inkoop van deze zorg. De ontwikkelingen rondom een zorgbrede oplossing en de inzet van de tolk houdt de NZa nauwgezet in de gaten. Voor de geboortezorg met vrije tarieven (de tweedelijns gynaecologie, obstetrie en de integrale geboortezorg) is er geen toeslagprestatie ingevoerd omdat de vrije tarieven hiervoor al ruimte bieden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Declaratie talentolk nu mogelijk in eerstelijns geboortezorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!