Vanaf 1 januari 2020 worden mobiliteitshulpmiddelen voor alle cliënten in een Wlz-instelling verstrekt vanuit de Wlz

Vanaf 1 januari 2020 komen mobiliteitshulpmiddelen en roerende voorzieningen voor cliënten die verblijven in een instelling altijd ten laste van de Wlz. De NZa heeft de zzp-tarieven zonder behandeling aangepast voor de extra kosten die zorgorganisaties hiervoor maken.

Mobiliteitshulpmiddelen: zzp-tarieven zonder behandeling opgehoogd
Vanaf 1 januari 2020 worden mobiliteitshulpmiddelen (zoals een rolstoel en een scootmobiel) voor alle cliënten in een Wlz-instelling verstrekt vanuit de Wlz en niet meer vanuit de Wmo 2015. Voor cliënten die verblijven op een plaats met behandeling is dat nu al het geval. De wijziging heeft dus alleen betrekking op cliënten die verblijven op een plaats zonder behandeling.

De wijziging brengt voor zorgaanbieders extra kosten met zich mee, omdat zij nu ook voor cliënten zonder behandeling verantwoordelijk worden voor het aanvragen en aanmeten van de mobiliteitshulpmiddelen. De NZa heeft hiervoor de zzp-tarieven zonder behandeling opgehoogd. De mobiliteitshulpmiddelen zelf worden bekostigd door het zorgkantoor en komen dus niet ten laste van de instelling.

De ophoging van de zzp-tarieven zonder behandeling vindt in twee stappen plaats: de helft per 2020 en het volledige bedrag per 2021. De reden hiervoor is dat de meeste cliënten nu nog een hulpmiddelen uit de Wmo hebben en dit voorlopig kunnen houden. Pas als er een nieuw hulpmiddel nodig is, komt dit ten laste van de Wlz. U vindt de tariefaanpassing mobiliteitshulpmiddelen per zzp in dit overzicht (prijspeil 2020)hier 

Roerende voorzieningen: inventariscomponent opgehoogd
Vanaf 1 januari worden ook roerende voorzieningen voor cliënten die verblijven in een instelling altijd uit de Wlz betaald. Roerende voorzieningen zijn hulpmiddelen voor zorgverlening en wonen voor algemeen gebruik. Het gaat bijvoorbeeld om tilliften en hoog-laagbedden. Nu leveren gemeenten en zorgverzekeraars deze hulpmiddelen voor cliënten op een plaats zonder behandeling soms nog vanuit de Wmo 2015 of de Zvw. De roerende voorzieningen zijn voor rekening van de Wlz-instelling. De NZa heeft hiervoor de normatieve inventariscomponent van de zzp’s zonder behandeling opgehoogd. De bedragen voor roerende voorzieningen vindt u hier.

De beide tariefaanpassingen zijn door de NZa verwerkt in de tarieven die vermeld staan in de Beleidsregel prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten en volledig pakket thuis 2020 - BR/REG-20124b.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wlz-tarieven overheveling mobiliteitshulpmiddelen en roerende voorzieningen aangepast
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!