Met de GVS-herberekening zou naar verwachting een groot deel van de vergoedingslimieten van geneesmiddelen worden verlaagd

Minister Kuipers (VWS) ziet definitief af van de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat besluit maakt de bewindspersoon kenbaar in een brief aan de Tweede Kamer. Met de GVS-herberekening zou naar verwachting een groot deel van de vergoedingslimieten van geneesmiddelen worden verlaagd. Als een fabrikant zijn geneesmiddelenprijzen vervolgens niet tot onder die nieuwe limieten zou verlagen, zou dat leiden tot een bijbetaling of een wisseling voor de patiënt. Daarover trok de KNMP, samen met de koepels van voorschrijvers, aan de bel.

Het voornemen tot modernisering van het GVS vindt zijn oorsprong in het regeerakkoord van het kabinet Rutte III. Daarin was een besparing opgenomen van 140 miljoen euro per jaar door middel van een aanpassing van het GVS. Minister Kuipers komt nu tot de conclusie dat het niet mogelijk is om te voldoen aan deze bezuiniging, en tegelijkertijd de risico’s op beschikbaarheidsproblemen en op een hoge uitvoeringslast voor zorgverleners zoals apothekers aanvaardbaar te maken. De KNMP maakte zich afgelopen jaren veel zorgen over nieuwe administratieve lasten en extra zorglasten die zouden voortkomen uit de GVS-herberekening. In gezamenlijkheid met voorschrijvers stelde de KNMP voor om te komen tot nieuwe criteria voor een effectieve clusterindeling. Die moet ten behoeve komen van de veiligheid van patiënten en het verminderen van administratieve lasten voor zorgverleners.

“Komende tijd wil ik bekijken hoe ik het GVS zo kan inzetten, dat het effectief bijdraagt aan een toekomstbestendige vergoeding van extramurale geneesmiddelen”, schrijft minister Kuipers in zijn brief. “De ervaring leert wel dat voor een nieuw plan voor een toekomstbestendig GVS voldoende tijd dient te worden genomen.” Eerder nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering verzoekt om ervoor te zorgen dat het alternatief voor het schrappen van de herberekening van het GVS niet ten laste komt van kwetsbare patiënten.

Lees hier de kamerbrief over het afstel van de GVS-herberekening

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minister Kuipers ziet definitief af van GVS-herberekening
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!