Momenteel staan Europese regels heruitgifte van geneesmiddelen niet toe

Minister Kuipers wil in Europa ruimte zoeken voor het aanpassen van wet- en regelgeving die duurzaamheid en het tegengaan van verspilling van dure geneesmiddelen in de weg zit. Dat schrijft de bewindspersoon in een reactie op de petitie ‘Red levens, vernietig geen bruikbare medicijnen’ die in maart in de Tweede Kamer is aangeboden. Momenteel staan Europese regels heruitgifte van geneesmiddelen niet toe. “Bij heruitgifte is de kwaliteit noch de veiligheid gegarandeerd”, aldus de bewindspersoon. “Een medicijn dat eenmaal aan een patiënt is verstrekt, mag daarom niet opnieuw aan een andere patiënt gegeven worden.” 

Hoewel minister Kuipers de mening van de ondertekenaars van de petitie deelt, kan het volgens de bewindspersoon niet worden uitgevoerd. Daarmee zou Nederland de huidige geldende Europese wet- en regelgeving overtreden. Die wil juist voorkomen dat er geen vervalste geneesmiddelen aan patiënten worden verstrekt. Door onder meer een onderzoek naar heruitgifte van orale oncolytica te verlengen, wil minister Kuipers meer inzicht krijgen in hoe het heruitgeven op een verantwoorde en veilige manier kan plaatsvinden. “Met deze informatie ga ik het gesprek in Europa voeren om medestanders te vinden”, aldus de minister. 

In zijn brief aan de Kamer benadrukt de bewindspersoon dat het gepast voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen, het begeleiden van patiënten bij geneesmiddelgebruik en het afbouwen daarvan, ook bijdragen aan het tegengaan verspilling. Minister Kuipers schrijft dat goede medicatiebegeleiding ook bijdraagt aan het tegengaan van verspilling. In het Integraal Zorgakkoord (IZA), het Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en de Green Deal Duurzame Zorg (GDDZ) werkt de KNMP toe naar duurzaam medicatiegebruik. 

Lees de reactie van minister Kuipers op de petitie-aanbieding

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 11 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!