De NZa heeft de aanvragen getoetst en oordeelt dat Co-Med de procedure correct heeft doorlopen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) keurt 2 overnames goed van huisartsenpraktijken in Enschede en Waalwijk door huisartsenketen Co-Med Zorg B.V. (Co-Med). De NZa heeft de aanvragen getoetst en oordeelt dat Co-Med de procedure correct heeft doorlopen. Daarom is er juridisch geen grond om de overnames af te wijzen. Co-Med heeft ook een aanvraag ingediend voor de overname van een praktijk in Urk, deze aanvraag hebben zij ingetrokken. Dat de 2 andere overnames zijn goedgekeurd, betekent niet dat de NZa geen oog heeft voor zorgen die bestaan rondom de bedrijfsvoering van Co-Med. Hierover zijn we met Co-Med in gesprek.Za heeft de aanvragen getoetst en oordeelt dat Co-Med de procedure correct h

Geen inhoudelijk oordeel overnames
De NZa bekijkt of partijen de overnames zorgvuldig hebben voorbereid. Daarnaast onderzoeken we of de verwachte effecten van de overnames voldoende zijn onderzocht. In het kader van de financiën toetst de NZa alleen of het rapport voldoende inzicht biedt in de financiële gevolgen van de overnames. Als laatste beoordelen we ook of zij hun plannen correct hebben afgestemd met medewerkers en andere stakeholders. De NZa vindt het belangrijk dat cliënten en medewerkers goed zijn betrokken bij een overnameproces. Op basis van deze toets kan de NZa geen conclusies trekken over de effecten van deze overnames op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de NZa onderzoeken op dit moment of de zorgspecifieke concentratietoets inhoudelijker ingestoken kan worden. Hierover heeft de minister van VWS vorige week een brief gestuurd aan de Tweede Kamer

Gezamenlijk onderzoek IGJ en NZa
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de NZa onderzoeken gezamenlijk de risico’s en kansen van bedrijfsketens in de huisartsenzorg. De IGJ ziet daarbij toe op de bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg. De NZa houdt toezicht op de toegankelijkheid van zorg en een professionele bedrijfsvoering. De toezichthouders trekken in nauwe samenwerking met elkaar op. De verwachting is dat eind 2023 een (deel)rapport over dit onderzoek zal worden gepubliceerd. Het reguliere toezicht van de IGJ en de NZa loopt ondertussen gewoon door. Beide toezichthouders grijpen in bij casussen waar regels en normen worden overtreden.

Concentratiebesluiten
Concentratiebesluit Co-Med Zorg B.V. - de onderneming van H.A. Eijgelaar
Concentratiebesluit Co-Med Zorg B.V. – de onderneming van Huisartsenpraktijk Van de Kerkhof

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 jul 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!