Deze kleine groep zorgaanbieders stelt de grote meerderheid die goede zorg levert en goed declareert in een kwaad daglicht

Zorgverzekeraars, toezichthouders NZa, IGJ, Inspectie SZW en het Openbaar Ministerie slaan de handen ineen om misbruik, fraude en zorgverwaarlozing in de wijkverpleging te stoppen. De afgelopen weken zijn ze gestart met verschillende toezichtacties bij bedrijven die wijkverpleegkundige zorg aanbieden. Aanleiding voor de gezamenlijke actie is het aantal meldingen van fraude en misbruik in deze tak van zorg. Het gaat dan om te hoge declaraties voor zorg die soms niet eens geleverd wordt, terwijl cliënten die wijkverpleegkundige zorg wel nodig hebben. Deze kleine groep zorgaanbieders stelt de grote meerderheid die goede zorg levert en goed declareert in een kwaad daglicht. Ze beschadigen het vertrouwen in zorgaanbieders die goede kwaliteit van zorg bieden die we in Nederland hebben. 

De zorgverzekeraars en toezichthouders zien dat het eenvoudig is om een zorgorganisatie te beginnen, waardoor bestuurders die de fout in zijn gegaan zonder veel problemen weer een nieuw bedrijf kunnen starten. Fraude, misbruik en zorgverwaarlozing zetten de kwaliteit en veiligheid van zorg voor een kwetsbare groep cliënten onder druk. Daarom slaan de toezichthouders en zorgverzekeraars de handen in één om de malafide zorgaanbieders in de wijkverpleging te stoppen. De komende maanden zetten ze de controles voort.

De samenwerking betekent in de praktijk dat alle deelnemende organisaties zorgwekkende meldingen, signalen en data onderzoeken met inachtneming van wet- en regelgeving. Ze controleren of de declaratiedata de meldingen bevestigen. Als dit zo is bespreken de toezichthouders en zorgverzekeraars de melding en bepalen een strategie. Ze bekijken welke organisatie aan zet is voor een effectieve controle. Als het gaat om correct declareren van zorg dan zijn de zorgverzekeraars en de NZa meestal aan zet. IGJ houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Ook onderzoekt IGJ of de cliënt de zorg krijgt die nodig is. De Inspectie SZW controleert bedrijven op eerlijk, gezond en veilig werk en de recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW kan in opdracht van het OM een onderzoek starten als een zorgaanbieder mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd. Door de krachten te bundelen kunnen de toezichthouders, opsporingsdiensten en zorgverzekeraars een vuist maken tegen misbruik. 

De afgelopen weken hebben verschillende toezichthouders controlebezoeken uitgevoerd. Ter plekke controleren ze dan de administratie en voeren gesprekken met de bestuurder van de organisatie. Ook zijn er gesprekken gevoerd met cliënten om te controleren of de geïndiceerde zorg wel geleverd wordt en te beoordelen of deze zorg van goede kwaliteit is. De zorgverzekeraars hebben een grote enquête uitgezet onder hun verzekerden die zorg ontvangen bij deze aanbieders. De komende tijd wordt de opgehaalde informatie geanalyseerd en beoordeeld. Er komen binnenkort nog meer controlebezoeken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgverzekeraars werken samen met toezichthouders in strijd tegen malafide thuiszorgorganisaties
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!