We richten ons tijdens de komende controles op nieuwe zorgaanbieders stelt de NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) controleert de komende weken bij een aantal nieuwe aanbieders van wijkverpleegkundige zorg of zij hun administratie op orde hebben. Een goede administratie maakt deel uit van een professionele bedrijfsvoering. En een professionele bedrijfsvoering is van groot belang voor zowel de kwaliteit als de betaalbaarheid van zorg.

We richten ons tijdens de komende controles op nieuwe zorgaanbieders. Ook zij moeten hun bedrijfsvoering uiteraard op orde hebben. De zorgaanbieders die we bezoeken zijn eerder door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gecontroleerd. Tijdens deze controles scoorden zij tot twee keer toe een onvoldoende. De IGJ controleerde de kwaliteit en veiligheid van zorg. Onze controles richten zich specifiek op het voeren van een goede administratie.

Het voeren van een goede administratie is meer dan ooit belangrijk nu wijkverpleegkundigen gaan registeren volgens planning is realisatie. Wijkverpleegkundigen hoeven minder te registeren, maar door een goede administratie is terug te vinden of patiënten de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Uit een goede administratie blijkt in ieder geval welke zorg een aanbieder wanneer tegen welke tarieven aan welke patiënten levert. Iedere zorgaanbieder moet aan zijn patiënten inzichtelijk kunnen maken wat er gedeclareerd is. Zo krijgt de patiënt inzicht in zijn of haar kosten. Zorgverzekeraars kunnen dit inzicht gebruiken om goede afspraken te maken met zorgaanbieders.  Dergelijke afspraken dragen op hun beurt bij aan goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor alle inwoners van Nederland.

Eerder dit jaar controleerden we al een aantal andere aanbieders van wijkverpleegkundige zorg. De uitkomsten van deze eerste reeks zijn uiteenlopend. Zo bleek één aanbieder een verklaring te hebben voor zijn afwijkende declaratiepatroon. Een andere zaak brachten we onder de aandacht van de verzekeraars om zo de doelmatigheid van de gedeclareerde zorg te controleren. En bij weer een ander legden we een aanwijzing op vanwege het voeren van een rommelige administratie. Bij laatstgenoemde aanbieder gaan we in 2019 opnieuw langs.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe controles wijkverpleging
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 11 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!