Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) heeft als doel om na een ziekenhuisopname weer terug naar huis te keren

De financiële situatie in de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) verslechtert. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SiRM, in opdracht van ActiZ, branchevereniging voor zorgorganisaties. Door toenemende prijsstijgingen, steeds intensievere en complexere zorg, nemen de kosten toe. Hierdoor heeft de GRZ te maken met een toenemend financieel verlies.

Het is een zorgelijke ontwikkeling volgens Ronald Schmidt, namens de ActiZ kerngroep Revalidatie & Herstel: ‘GRZ zorgt ervoor dat ziekenhuisopnames worden voorkomen. Deze zorg is dé tussenstap tussen ziekenhuis en thuis. Als we niet nu investeren in deze hub in de zorg, loopt de zorg ergens anders vast.’

Toenemend financieel verlies 
Uit het onderzoek van SiRM blijkt dat de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) te maken heeft met een toenemend financieel verlies. Tussen 2019 en 2022 zijn alle uitgaven die gemaakt worden om de zorg te kunnen verlenen, zoals materiële kosten en personeelskosten, gestegen. Terwijl de tarieven niet evenredig zijn meegestegen. Hierdoor zullen steeds meer zorgorganisaties in de GRZ in de rode cijfers belanden.

Ronald Schmidt, zorgbestuurder en woordvoerder van de ActiZ kerngroep Revalidatie & Herstel vindt dit een zorgelijke ontwikkeling: 'De GRZ heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten. We hebben meer patiënten weten te helpen, met minder behandelinzet en met betere uitkomsten. Het is daarom des te belangrijker dat er geïnvesteerd wordt in beloning met reële tarieven.’

Investering in reële tarieven
‘Met goede revalidatie en herstelgerichte zorg kunnen onnodige ziekenhuisopnames worden verminderd en zelfs helemaal worden voorkomen’ gaat Schmidt verder: ’We moeten in gezamenlijkheid met onder andere zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op zoek naar een duurzame oplossing. Als we niet nu investeren in deze hub in de zorg, loopt de zorg ergens anders vast. En dat kan schrijnende situaties opleveren. Bijvoorbeeld wanneer iemand na een heupfractuur niet op de juiste plek kan herstellen en langer in het ziekenhuis moet blijven.’

Over het onderzoek
Adviesbureau SiRM heeft in opdracht van ActiZ een data uitvraag gedaan bij 40 zorgorganisaties in de geriatrische revalidatiezorg (GRZ). Hiermee is de relatie tussen de financiële situatie in de GRZ en de ontwikkeling in zorgzwaarte en tarieven tussen 2019 en 2022 in kaart gebracht. 

Lees hier meer over het onderzoek: GRZ in zwaar weer

Wat is geriatrische revalidatiezorg? 
Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) heeft als doel om na een ziekenhuisopname weer terug naar huis te keren. Deze ‘tussenstap’ tussen het ziekenhuis en thuis ziet er voor iedere oudere weer heel anders uit. En het is altijd een traject op maat, met verschillende etappes onder begeleiding van een wisselend team van professionals.

Meer weten over geriatrische revalidatie? ActiZ publiceerde eerder een artikel over GRZ.

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Financiële situatie geriatrische revalidatiezorg onhoudbaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 05 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!