De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden en gaat in op 1 april 2018.

ActiZ, BTN en de vakbonden CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en NU ’91 hebben op maandag 7 mei 2018 een akkoord bereikt voor een nieuwe CAO voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden en gaat in op 1 april 2018. In het akkoord is een loonsverhoging van 4% opgenomen per 1 oktober 2018. Vanaf 1 september stijgen ook de leerlingsalarissen met 10%, en de stagevergoedingen zelfs met ruim 16%.

Reële en dekkende vergoedingen
Om dit te realiseren is het noodzakelijk dat de financiers (overheid, zorgverzekeraars en gemeenten) reële en dekkende tarieven vaststellen én hanteren. Gemeenten betalen nu op grote schaal te lage tarieven voor thuishulp en zijn onvoldoende bekend met de nieuwe eisen van de Wmo-zorginkoop. Door verzekeraars worden te vaak forse kortingen toegepast op de door de Nederlands zorgautoriteit vastgestelde maximumtarieven, en de loon-prijsindexering wordt onvoldoende toegepast. De sociale partners vinden dat onaanvaardbaar. Zij ontwikkelen een gezamenlijke strategie en trekken samen op om financiers ertoe te bewegen reële tarieven te hanteren.

Sector aantrekkelijk houden
Alle partijen zijn tot dit mooie resultaat gekomen omdat zij grote waarde hechten aan een goede marktconforme beloning. Hieruit spreekt waardering voor het werk van zorgprofessionals. Naar verwachting is dit een goede prikkel om voldoende gekwalificeerde medewerkers aan te trekken in een tijd van grote tekorten. Werkgevers en vakbonden willen de zorgsector aantrekkelijk houden voor huidige medewerkers, uitstroom uit de sector voorkomen en nieuwe medewerkers aantrekken.

Afspraken over de oriëntatiebaan
Behalve de structurele loonsverhoging en de marktconforme beloning, zijn er ook afspraken in de cao gemaakt over het bevorderen van instroom van nieuwe medewerkers en zij-instromers met een zogenaamde ‘oriëntatiebaan’.

Door een oriëntatiebaan kunnen mensen in een korte periode kennis maken met het veelzijdige werk in de VVT-sector. Het is bedoeld als glijbaan naar een reguliere baan of opleiding in de zorg. Dit is dan ook een belangrijk element in de cao geworden. Hoe meer mensen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de zorg, hoe beter.

De komende weken zullen de vakbonden en de werkgevers het akkoord voorleggen aan hun leden.

In aansluiting op het akkoord, reacties van betrokken bestuurders:

FNV
John van Mullem van FNV Zorg&Welzijn: ‘We hebben nu echt een goede cao, waar iedereen hard zijn best voor gedaan heeft. Na een jarenlange strijd met de werkgevers zijn we er nu samen uitgekomen. Met een mooie cao en een goede loonsverhoging. We gaan het resultaat nu voorleggen aan onze achterban en we verwachten dat zij ook tevreden zullen zijn met de behaalde resultaten.’

CNV
Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: ‘De vakbonden hebben goede afspraken kunnen maken, in goede harmonie. We zijn trots op het resultaat. Het is een stevige loonsverhoging. We zijn blij met de betere vergoedingen voor leerlingen en stagiaires. Zij zijn de toekomst van zorg en welzijn. Werken in de zorg is met deze cao aantrekkelijker geworden. We hebben heel veel mensen nodig in de zorg’.

FBZ
Joyce Kuijpers, namens FBZ: ‘Met de nieuwe cao-afspraken willen we aansluiten bij de behoeften van deze sector.’

BTN
Kars Hazelaar, onderhandelaar namens BTN: ‘De gezamenlijke coalitie van werkgevers en werknemers om te strijden voor dekkende tarieven vormt een keerpunt om nu en in de toekomst te kunnen zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden.’

NU’91
Monique Kempff, voorzitter NU’91: ‘Goed dat we zo snel tot dit onderhandelaarsakkoord zijn gekomen. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet, volop banen tegen een mooi salaris.  Onze achterban is tevreden met het feit dat er geen beperking is gekomen op 0-uren contracten of min/max contracten. Verpleegkundigen en verzorgenden bepalen zelf wel hoe hun contract eruit moet zien.’

ActiZ
‘Met deze cao willen we laten zien dat we onze huidige en toekomstige medewerkers zeer waarderen en dat we een aantrekkelijke sector zijn om in te werken’, aldus Gerard Schoep, namens branchevereniging ActiZ.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Werkgevers en vakbonden sluiten akkoord CAO-VVT met flinke loonsverhoging van 4%
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 10 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!