De NZa is er niet van overtuigd dat Co-Med kan garanderen dat er na 1 januari 2024 voldoende huisartsenzorg beschikbaar is 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft geen goedkeuring voor de overname van twee huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom door de huisartsenketen Co-Med Zorg B.V. (Co-Med). Bij de beoordeling van de aanvragen tot overname is de NZa er niet van overtuigd dat Co-Med kan garanderen dat er na 1 januari 2024 voldoende huisartsenzorg beschikbaar is voor de patiënten van beide praktijken.

Effectrapportage onvoldoende onderbouwd
De NZa onderzoekt of de overnames zorgvuldig zijn voorbereid en of de te verwachte effecten van de overnames voldoende zijn onderzocht. In dit geval geeft Co-Med in de effectrapportage een beeld van hoe zij de huisartsenzorg tot en met 31 december 2023 zal waarborgen. De huisartsen zijn van plan om met pensioen te gaan en Co-Med heeft onvoldoende concreet gemaakt hoe de zorg voor de patiënten na 1 januari 2024 wordt voortgezet.

Actuele omstandigheden
Wanneer er geen garantie is dat er voldoende huisartsen zijn, brengt dit risico’s met zich mee voor de voortzetting van de zorg voor patiënten. Dit kan leiden tot maatschappelijke onrust. Bij deze afwijzing speelt mee dat twee eerdere overnameplannen niet goed zijn verlopen. Co-Med had toen wel maatregelen getroffen voor de voortzetting van de huisartsenzorg maar in beide gevallen konden ze dat niet waarmaken. Een aanvraag is toen ingetrokken en een overname is teruggedraaid.

Zorgplicht zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars moeten veranderingen in de zorg per regio goed in de gaten houden. We nemen contact op met de grootste zorgverzekeraar in Bergen op Zoom om ervoor te zorgen dat de huisartsenzorg voor de patiënten toegankelijk blijft. De NZa verwacht dat zij zich houden aan hun zorgplicht. Dit betekent dat zij maatregelen zullen moeten nemen om ervoor te zorgen dat patiënten kunnen blijven rekenen op huisartsenzorg. En dat zij patiënten bemiddelen naar een andere huisarts wanneer dat nodig is, in afstemming met de praktijkhouders die daar ook een verantwoordelijkheid in hebben.

Zie ook
Openbare versie besluit zorgspecifieke concentratietoets Co-Med Zorg B.V.-Huisartsenpraktijk Dingelstad-Dwidjono
Openbare versie besluit zorgspecifieke concentratietoets Co-Med Zorg B.V.-Huisartspraktijk Pabst

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa: geen goedkeuring twee overnames Co-Med
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!