Deze wachttijdinformatie is essentieel voor verwijzers als huisartsen, maar ook voor patiënten zelf en voor zorgverzekeraars.

De 3 ggz-instellingen die een aanwijzing kregen opgelegd van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), hebben hun wachttijden voor 31 juli aangeleverd aan Vektis. Daarmee hebben ze voldaan aan de aanwijzing en voorkomen zij openbaarmaking van de naam van hun instelling. De zorgaanbieders kregen de aanwijzing omdat zij de afgelopen 2 maanden geen wachttijdinformatie hadden aangeleverd aan Vektis.

Deze wachttijdinformatie is essentieel voor verwijzers als huisartsen, maar ook voor patiënten zelf en voor zorgverzekeraars. Zo kunnen patiënten snel verwezen worden naar een aanbieder die op tijd kan helpen. Naar verwachting worden deze wachttijden in het najaar gepubliceerd op de website ‘Kiezen in de ggz’, tevens onderdeel van het hoofdlijnenakkoord.

Alle instellingen
In eerste instantie hebben wij ons toezicht toegespitst op alle instellingen die nog nooit aanleverden. Alle ggz-instellingen bij elkaar leveren het grootste gedeelte van de ggz-zorg (80%). Daarmee zijn zij een belangrijk onderdeel in de aanpak van de wachttijden in de ggz. Nu ook de laatste drie ggz-instellingen minstens één keer hun wachttijdgegevens hebben aangeleverd, is voor het grootste deel van de ggz inzichtelijk waar de wachttijden te lang zijn en waar patiënten wel op tijd terecht kunnen. Instellingen moeten maandelijks wachttijdgegevens blijven aanleveren, zodat deze informatie actueel blijft. 

Vrijgevestigden
De komende tijd zullen wij ons in ons toezicht richten op de vrijgevestigde ggz-aanbieders, die ongeveer 20% van de ggz-zorg leveren. Uit de meest recente gegevens (juli 2018) blijkt dat 29% van de vrijgevestigden niet aanlevert. Soms is hier een goede reden voor. Zo zijn er bijvoorbeeld aanbieders bij die alleen jeugd-ggz leveren. Dit valt niet onder de aanleverplicht. Ook zien we dat aanbieders zich als zzp’er laten inhuren door instellingen of vrijgevestigde en hierdoor zelf geen wachttijd registreren. Op dit moment worden de vrijgevestigden die niet hoeven aan te leveren uit de bestanden van Vektis verwijderd, zodat we een duidelijker beeld hebben van vrijgevestigden die wel nog moeten aanleveren.

Wij benaderen deze zomer alle vrijgevestigden die geen wachttijdgegevens hebben aangeleverd in juli 2018 en daartoe wel verplicht zijn. We verwachten dat met deze actie en het opschonen van het bestand, wat in september gereed is, het aanleverpercentage fors zal stijgen. In oktober bepalen we het vervolgtraject bij vrijgevestigden. De NZa wil dat alle vrijgevestigden die hiertoe verplicht zijn de wachttijdgegevens gaan aanleveren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gewaarschuwde ggz-instellingen leveren wachttijden alsnog aan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 07 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!