Zorgaanbieders mogen een fusie of overname pas tot stand brengen na goedkeuring van de NZa

Zorgaanbieders moeten bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aanvraag indienen als zij willen fuseren, bij een overname of bij het tot stand brengen van gemeenschappelijke ondernemingen. De NZa legt drie ondernemingen boetes op omdat zij een of meerdere overnames hebben gedaan zonder vooraf goedkeuring te vragen. We leggen NFA Management B.V. een boete op van € 71.200, Nederlands Farmaceutisch Apothekersfonds B.V. een boete op van € 5.800 en Stichting NFA een boete op van € 900.

Melden van fusie of overname
Het is belangrijk dat zorgaanbieders hun plannen vooraf en op tijd melden bij de NZa. Fusies en overnames kunnen grote gevolgen hebben voor de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de zorg in een bepaalde regio. Zorgaanbieders moeten daarom de gevolgen van een overname vooraf inzichtelijk maken bij de NZa. Daarnaast is het belangrijk dat alle stakeholders, bijvoorbeeld de cliënten en het personeel, goed zijn betrokken zijn bij het overnameproces. Een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van een fusie of overname is onderdeel van goed bestuur en professionele bedrijfsvoering.

Wettelijke concentratietoets
De NZa toetst een fusie of overname als de zorgaanbieder, of het concern waartoe de zorgaanbieder behoort, met ten minste 50 personen zorg verleent in Nederland. Zorgaanbieders mogen een fusie of overname pas tot stand brengen na goedkeuring van de NZa. De NZa geeft goedkeuring wanneer zorgaanbieders voldoende inzicht in de concentratieplannen hebben gegeven en het proces zorgvuldig is doorlopen. Als zorgaanbieders twijfelen of ze de concentratietoets moeten doorlopen, kunnen zij een informele zienswijze indienen of een prenotificatiegesprek aanvragen. Meer informatie staat op de pagina 'Zorgspecifieke fusietoets' onder de kop ‘Aanvraagformulier voorgenomen concentratie’.

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Boetes voor overnames zonder goedkeuring vooraf van NZa
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 29 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!