De NZa moet een fusie of overname toetsen als de zorgaanbieder, of het concern waartoe deze behoort, met tenminste 50 personen zorg verleent in Nederland

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt een zorgaanbieder een boete op van € 65.000 omdat deze onderneming een overname heeft gedaan zonder voorafgaande goedkeuring van de NZa. Zorgaanbieders moeten bij de NZa een aanvraag indienen als zij willen fuseren, direct betrokken zijn bij een overname of zeggenschap verkrijgen over een onderneming.

Maatschappelijk belang
De NZa legt deze boete op om andere zorgaanbieders te waarschuwen dat zij hun plannen op tijd moeten indienen en de goedkeuring daarvan moeten afwachten. Fusies en overnames kunnen grote gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van zorg in een bepaalde regio. Het is belangrijk dat partijen zich vooraf melden bij de NZa. Een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van een fusie of overname is onderdeel van goed bestuur en professionele bedrijfsvoering. Lees hier meer over in ons magazine artikel Vooraf toetsen voor een zorgvuldig besluitvormingsproces

Wettelijke concentratietoets
De NZa moet een fusie of overname toetsen als de zorgaanbieder, of het concern waartoe deze behoort, met tenminste 50 personen zorg verleent in Nederland. Partijen mogen een fusie of overname pas uitvoeren als de NZa heeft geoordeeld dat het proces zorgvuldig is doorlopen. Ook wordt bekeken of er voldoende is afgestemd met de stakeholders zoals medewerkers en cliënten. Daarnaast toetst de NZa of de continuïteit van cruciale zorg door de concentratie in gevaar komt. De NZa ondersteunt zorgaanbieders die vragen hebben over het aanvraagproces van een toekomstige fusie of overname. 

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Boete voor overname zonder goedkeuring vooraf van NZa
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!