De overtreding kwam aan het licht na een handhavingsverzoek

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) legt Zilveren Kruis een formele waarschuwing op. De zorgverzekeraar krijgt deze waarschuwing omdat het verzekerden te laat heeft geïnformeerd over wijzigingen in haar polisvoorwaarden. Ook heeft Zilveren Kruis de wijzigingen niet voorgelegd aan de NZa.

De overtreding kwam aan het licht na een handhavingsverzoek. De NZa heeft nu enkele malen gezien dat zorgverzekeraars belangrijke informatie niet tijdig bekend maken. Dit baart ons zorgen, omdat verzekerden moeten kunnen vertrouwen op de polisvoorwaarden van hun zorgverzekeraar. Bij komende overtredingen door zorgverzekeraars zullen wij overgaan tot het opleggen van een bestuurlijke boete.

Verzekerden te laat geïnformeerd
Het gaat hier om de polis Basis Exclusief van Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar maakte op 4 januari 2018 twaalf wijzigingen in de polisvoorwaarden bekend. Deze wijzigingen gingen met terugwerkende kracht in, vanaf 1 januari van dat jaar. Twee van de wijzigingen waren in het nadeel van verzekerden. Wij rekenen het Zilveren Kruis zwaar aan dat zij deze wijziging te laat met haar verzekerden heeft gedeeld. Het kiezen van een passende polis is geen eenvoudige klus. Als na het afsluiten van zo'n polis de voorwaarden wijzigen, vinden wij het van groot belang dat burgers hier tijdig en duidelijk over worden geïnformeerd. Zo kunnen zij afwegen of de wijziging in de polisvoorwaarden voor hen aanleiding is om over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Reactie Zilveren Kruis
Zilveren Kruis heeft aangegeven dat zij er van doordrongen is dat het tijdig publiceren van alle informatie op de website bijzonder belangrijk is voor transparantie naar de verzekerden en de toekomstige verzekerden. Zilveren Kruis heeft maatregelen getroffen om tijdige publicatie en het, hierna genoemde, overleggen van polisvoorwaarden aan de NZa te borgen.

Niet bij NZa gemeld
Daarnaast heeft Zilveren Kruis de wijzigingen in de polisvoorwaarden niet aan ons overlegd. Hiertoe zijn zorgverzekeraars wel verplicht. Zo kunnen wij nagaan of de verzekeringen ook werkelijk een zorgverzekering zijn. Dit is belangrijk omdat burgers verplicht zijn om een zorgverzekering af te sluiten.

Waarschuwing en boete
Door deze formele waarschuwing voor Zilveren Kruis openbaar te maken willen wij verzekerden en andere zorgverzekeraars informeren. Als zorgverzekeraars voorwaarden wijzigen, moeten zij hun verzekerden tijdig informeren. Daarnaast moeten zorgverzekeraars wijziging in de polisvoorwaarden bij ons melden. Bij toekomstige overtredingen zullen wij een boete opleggen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Waarschuwing Zilveren Kruis voor te laat melden poliswijzigingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 16 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!