Zorgverzekeraars publiceren hun inkoopbeleid op tijd. Dit blijkt uit een controle van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Verzekeraars moeten uiterlijk 1 april hun inkoopbeleid bekend maken. Zo hebben zorgaanbieders aan de start van het zorginkoopproces duidelijkheid over de manier waarop het zorginkoopproces zal verlopen. Bovendien blijkt uit de controle dat voor zorgaanbieders het inkoopbeleid over het algemeen goed vindbaar is op de websites van de zorgverzekeraars.

Naast het tijdig publiceren moet het inkoopbeleid ook aan een aantal voorwaarden voldoen. In het inkoopbeleid moeten bijvoorbeeld de minimumeisen en de planning opgenomen worden. De NZa controleert elk jaar of het inkoopbeleid van de verzekeraars ten minste de vereiste informatie bevat. De zorgautoriteit wijst verzekeraars op eventuele fouten en vraagt verzekeraars deze aan te passen. Net als vorig jaar heeft de NZa slechts kleine onduidelijkheden in het inkoopbeleid aangetroffen. De verzekeraars stonden open voor deze bevindingen en hebben de informatie aangepast.

De vereisten waar zorgverzekeraars zich aan moeten houden als het gaat om openheid over hun inkoopbeleid staan beschreven in de regeling Transparantie zorginkoop Zvw (TH/NR-005). Deze regeling heeft als doel de openheid tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders te vergroten en beschrijft de procedurewaar zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders zich aan moeten houden. De NZa houdt hier toezicht op. Zo volgt de NZa het zorginkoopproces door op verschillende manieren contact zal houden met het veld. De zorgautoriteit voert gesprekken met branchepartijen en zet vragenlijsten ui bij zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Contracteervrijheid tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars is een belangrijke pijler binnen het bestaande zorgstelsel. Wel hecht de NZa grote waarde aan de input van de zorgaanbieders en zorgverzekeraars over het inkoopproces en nodigt hen dan ook uit om mogelijke overtredingen van de eisen van het inkoopproces te melden. Hier kunt u mogelijke overtredingen melden.

Bron: NZa


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!