Het lukt niet overal meer om elke dag en ieder uur een forensisch arts of verpleegkundige beschikbaar te hebben

De forensische geneeskunde heeft nu haar kritische grens bereikt: het lukt niet overal meer om elke dag en ieder uur een forensisch arts of verpleegkundige beschikbaar te hebben. De maatschappelijke consequenties daarvan zijn groot en er is nog geen structurele oplossing. De 25 Directeuren Publieke Gezondheid stuurden hierover een brandbrief aan de ministers van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Na 11 jaar en tientallen onderzoeken met vergelijkbare conclusies – er dreigt een tekort aan forensisch artsen in Nederland – is inmiddels helaas die grens bereikt. De schaarste aan forensisch artsen maakt dat werkzaamheden, in de ene regio langer dan in de andere, moeten worden uitgesteld. Het lukt niet overal meer om elke dag en ieder uur een forensisch arts of verpleegkundige beschikbaar te hebben En de gevolgen daarvan zijn groot. Voor nabestaanden, voor slachtoffers, voor rechtszaken, bijvoorbeeld over kindermishandeling en seksueel misbruik, en meer. En dus ook voor politie, openbaar ministerie of gemeenten, de opdrachtgevers van de forensisch artsen van de GGD’en.

Op 9 februari gaf minister Kuipers in antwoord op Kamervragen nogmaals aan dat voor de versterking van de Forensische Geneeskunde is jaarlijks structureel € 20 miljoen nodig is en dat het aan het kabinet is om hierover een definitief besluit te nemen. Woensdag 6 april zei minister Yesilgöz-Zegerius in de Tweede Kamer, dat er gezocht werd hoe de benodigde financiële oplossing vorm moest krijgen en dat dit met urgentie geregeld moest worden.

Nu, inmiddels bijna 1,5 maand later, hebben de Directeuren Publieke Gezondheid aangegeven dat uitstel van een besluit over het perspectief en de benodigde structurele investering niet meer haalbaar is.

Lees hier de brandbrief van de 25 GGD’en aan de ministeries.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: GGD GHOR
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GGD GHOR
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Brandbrief 25 GGD’en: grenzen forensische geneeskunde bereikt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!