Zorgorganisaties uit de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de ggz hadden een kort geding aangespannen

Zorgorganisaties zijn in het gelijk gesteld door de rechter in het kort geding over het inkoopkader voor de langdurige zorg. Tarieven die zorgkantoren betalen voor de zorg voor ouderen moeten reëel en kostendekkend zijn. ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties is blij met de uitspraak van de rechter. Zorgorganisaties uit de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de ggz hadden het kort geding aangespannen omdat zorgkantoren een nieuw inkoopkader gebruikten dat goede zorg belemmerde.

Mireille de Wee, voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg: ‘Deze uitspraak is waar we op hoopten. We willen en moeten cliënten goede zorg bieden, investeren in zorgmedewerkers en innovaties en daar zijn reële tarieven voor nodig. Het is positief dat de rechter dit met ons eens is. Cliënten en familie zijn de winnaar’. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt voor de zorgtarieven vast  die gaan over wat de zorg gemiddeld kost en niet over wat nodig is voor benodigde investeringen voor de toekomst. De eenzijdig opgelegde korting van 6 procent op het tarief is op geen enkele manier door de zorgkantoren onderbouwd en daarmee onrechtmatig, zo bepaalde de rechter vandaag. De rechter verbiedt de zorgkantoren de inkoopprocedure voort te zetten, tenzij zij alsnog na een gedegen onderzoek kunnen onderbouwen dat er met de tariefkorting een reëel kostendekkend tarief wordt geboden. Zolang daarvan geen sprake is moeten de zorgkantoren minimaal het tarief hanteren dat in 2020 is toegepast.

Tarieven voor de toekomst
De zorg voor ouderen zal de komende jaren sterk veranderen denkt ActiZ. Door de vergrijzing komen er veel meer ouderen die zorg nodig hebben. Mireille de Wee: ‘De groei van het aantal cliënten, maar vooral de beperking van het aantal mensen op de arbeidsmarkt betekent echt een uitdaging. De samenleving moet zich opmaken voor een verandering en daar hoort passende financiering van zorg voor ouderen in verpleeghuizen en thuis bij.’ De zorgkantoren boden in de langdurige zorg fors onder het vastgestelde tarief, en werden daarbij volledig gesteund door het ministerie van VWS. ‘Het is goed dat de rechter dit nu niet zonder meer toestaat. Wij gaan graag met de zorgkantoren en zorgverzekeraars in gesprek over wat wèl nodig is om de zorg voor ouderen in de toekomst vorm te geven. Wij begrijpen heel dat er keuzes gemaakt moeten worden’, aldus Mireille de Wee. ActiZ pleit voor een toekomstbestendige financiering van de ouderenzorg met passende tarieven. Nederland staat voor een grote uitdaging om de vergrijzing op te vangen, dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de politiek, zorgkantoren, zorgorganisaties en de samenleving.

Voor de ouderenzorg was het kort geding aangespannen door zorgorganisaties Fundis, Evean, Topaz, Icare en Humanitas Rotterdam. Tevens heeft een tiental ouderenzorgaanbieders met kostprijsonderzoeken de bewijslast geleverd dat de korting niet reëel was en daarmee de procedure ondersteund. ActiZ coördineerde en begeleidde het kort geding.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Rechter eist reële tarieven langdurige zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 02 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!