Het kabinet geeft aan dat de noodzakelijke investeringen daadwerkelijk gaan plaatsvinden in de ouderenzorg

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg tekent de dringende noodzaak tot langdurig, meerjarig investeren in de verpleeghuiszorg voor in ieder geval 2,1 miljard euro tot 2021. Met het regeerakkoord geeft het kabinet aan dat deze noodzakelijke investeringen daadwerkelijk gaan plaatsvinden in de ouderenzorg, specifiek de verpleeghuiszorg. In 2018 komt de eerste 435 miljoen euro beschikbaar. Deze extra middelen moeten uiteraard goed worden ingezet, en daar willen alle zorgorganisaties ook transparant over zijn om aan te tonen dat ze daadwerkelijk ten goede komen aan de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen.

Minister van VWS Hugo de Jonge zegt in zijn interview met de Volkskrant van 18 december jl. dat VWS het geld terugvordert als verpleeghuizen het extra geld niet besteden aan extra personeel. Om te kunnen voldoen aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is het aannemen van extra personeel uiteraard heel belangrijk, maar ook het anders breder opleiden, het bevorderen van het lerend vermogen binnen de sector en het innoveren in onder andere technologische voorzieningen zijn ook zaken die essentieel zijn voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor bewoners in het verpleeghuis. Het werven van nieuwe mensen, het opleiden van nieuwe mensen, het begeleiden of na- en bijscholen van medewerkers kost tijd.

Vooruitlopend op de extra middelen hebben zorgorganisaties al op voorhand zelf geïnvesteerd in het werven en opleiden van (nieuwe) medewerkers. De zorgorganisaties zullen in 2018 en daarna hun uiterste best blijven doen voor extra personeel, meer aandacht en betere zorg voor bewoners en hun naasten. ActiZ pleit voor gedeelde en realistische verwachtingen. Daarbij komt dat dreiging van mogelijke terugvordering van extra middelen niet behulpzaam is bij het uitvoeren van het lange termijn perspectief voor de ouderenzorg.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Lange termijn denken noodzakelijk voor kwaliteitsimpuls verpleeghuiszorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!