Het CAK is op de goede weg, maar nog niet alle punten zijn voldoende opgepakt

Het CAK werkt hard om de interne processen te verbeteren. Bij het CAK loopt een groot verbetertraject. Daarin heeft het CAK vorig jaar vooruitgang geboekt, maar is nog niet voldoende ‘in control’. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar Rapport over de uitvoering van de wettelijke taken van het CAK in 2018.

Het verbetertraject bij het CAK loopt al enige tijd. De NZa volgt dit intensief en ziet erop toe dat het CAK toewerkt naar het ‘in control’ komen. We zien dat het CAK op de goede weg is en inmiddels in beeld heeft op welke terreinen verbetering noodzakelijk is. Maar nog niet alle punten zijn voldoende opgepakt.

Het CAK stelt onder meer de eigen bijdragen vast die mensen moeten betalen voor hun zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook betaalt het CAK namens de zorgkantoren de zorgaanbieders die langdurige zorg geleverd hebben. 

Tijdens  ons onderzoek hebben wij ook gekeken naar de gevolgen voor burgers bij het opleggen van de eigen bijdragen door het CAK. Daaruit blijkt dat een deel van de mensen die een eigen bijdrage moeten betalen hinder hebben doordat het CAK zijn interne processen niet voldoende op orde heeft. Bijvoorbeeld omdat zij stapelfacturen krijgen, en in één keer een hoog bedrag moeten betalen. In sommige gevallen met meer termijnen dan wettelijk is toegestaan. In die gevallen werkt het CAK aan een oplossing. Ook blijkt dat het CAK beter moet controleren op de juiste persoonsgegevens, waaronder informatie over adressen, in hun systemen. De NZa heeft het CAK hierop gewezen en dringt aan op verbetering.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verbetertraject bij CAK ingezet, maar nog veel werk te doen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 10 dec 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!