Eind mei of begin juni vindt de evaluatie van de Wet passend onderwijs plaats

De Tweede Kamer roept de regering op om nu echt werk te maken van inclusief onderwijs. Tijdens de stemmingen van 3 maart zijn alle moties aangenomen die de zaak moet versnellen. De Tweede Kamer dwingt de minister verdergaande maatregelen te treffen op punten waar Ieder(in) zich al jaren hard voor maakt. Met dit lobbysucces komt inclusief onderwijs een stap dichterbij.

We zijn blij dat onze inspanningen vruchten heeft afgeworpen en dat onze visie is doorgedrongen tot politiek Den Haag stelt Ieder(in). Hieronder de maatregelen die de Tweede Kamer aan de minister vraagt:

1. In de regio’s experimenteren met inkoop van zorg op school
Het wordt voor scholen voor speciaal onderwijs mogelijk om te experimenteren met de inkoop van zorg op school. De minister had al een voorstel gedaan om in twee pilot regio’s te oefenen met deze vorm van collectieve inkoop van zorg. Maar dat ging de Tweede Kamer niet ver genoeg. Een aangenomen motie maakt nu mogelijk dat elke regio die dat wil kan experimenteren met de inkoop van zorg op school. Ieder(in) is daar blij mee.

Ieder(in) maakt zich nog wel zorgen over deze pilots, omdat de gemeente de inkoop van de zorg zou gaan regisseren. Ieder(in) voorziet een grote chaos, omdat met de inkoop van jeugdhulp ook veel problemen zijn geweest. Bovendien is bij gemeenten nog onvoldoende kennis aanwezig over zorg en onderwijs. We hebben onze zorg bij de Tweede Kamer neergelegd en we zullen er op toe zien dat de uitvoering van de pilots strak gemonitord wordt.

2. Samen naar School erkennen als onderwijsprogramma
De Tweede Kamer wil dat de Samen naar School klassen erkend worden als onderwijsprogramma. Daarmee wordt het mogelijk dat kinderen met zeer ernstige beperkingen een plek krijgen in het regulier onderwijs, waar zij in kleine klassen les krijgen maar ook samenwerken met leerlingen zonder beperkingen. Hierdoor komen de werelden van leerlingen met en zonder beperkingen door ontmoeting en samen leren dichter bij elkaar. De Samen naar School klassen zijn een mooi voorbeeld van hoe inclusief onderwijs werkt en wat het oplevert.

3. Minder thuiszitters
Er zijn nog steeds te veel kinderen die geen passend onderwijs kunnen krijgen en thuis komen te zitten. De minister moet voor het einde van het jaar het aantal thuiszitters tot de helft terug brengen, vindt de Kamer. Bovendien moet hij bindende afspraken maken over hoe hij dit voor elkaar gaat krijgen.

Ook wil de Tweede Kamer dat de regering de huidige thuiszittersproblematiek regionaal in kaart brengt en categoriseert naar redenen van thuiszitten en ondersteuningsvraag. Er moet in samenspraak met betrokken partijen alle dossiers van thuiszitters opnieuw bekeken worden, zodat leerlingen een passende plek vinden in het onderwijs.

Evaluatie passend onderwijs
Eind mei of begin juni vindt de evaluatie van de Wet passend onderwijs plaats. Dan zal blijken of deze wetgeving voldoende basis vormt voor de uitrol naar inclusief onderwijs, zoals het VN-Verdrag Handicap voorschrijft. Ieder(in) is van mening dat passend onderwijs geen inclusief onderwijs is.

Downloads:
Onderwijs en zorg – Tweede Kamer – febr 2020 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tweede Kamer vraagt om verdergaande maatregelen richting inclusief onderwijs
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!