90% van de mensen met een chronische aandoening doet aan zelfzorg

Zelfzorg is populair. Dat is zorg waarbij de patiënt zelf probeert iets aan een klacht te doen, al dan niet na tussenkomst van een zorgverlener. Dit biedt kansen, zeker in tijden waarin de zorg overbelast dreigt te raken. Als patiënten op een juiste wijze zelfzorg kunnen toepassen, voldoet dat aan de eigen behoefte (van grote groepen). En kan de beschikbare capaciteit in de zorg ingezet worden voor diegene, bij wie zelfzorg geen of onvoldoende oplossing biedt. Het gaat bij zelfzorg vaak om relatief eenvoudige dingen. Het slikken van paracetamol of andere medicijnen die in huis zijn, meer bewegen of een andere leefstijl.

90% van de mensen met een chronische aandoening doet aan zelfzorg
Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna achtduizend leden van het eigen panel blijkt dat veel mensen in de afgelopen twee jaar iets hebben gedaan aan zelfzorg. Van de mensen met een chronische aandoening zegt zelfs 90 procent aan zelfzorg te hebben gedaan. En deze groep doet ook vaker aan zelfzorg bij kortdurende klachten.

Het onderzoek laat zien dat voor veel deelnemers zelfzorg meerwaarde heeft. Eigen regie, gevoel van controle komen het sterkst tot uitdrukking bij de groep deelnemers met een chronische aandoening. Net als bij de andere groepen (zelfzorg zonder of met contact met een zorgverlener) geldt dat zij liever zo weinig mogelijk naar een zorgverlener willen en medicijngebruik het liefst willen beperken.

Patiëntenmonitor Zelfzorgmiddelen - okt 2020
Rapportage Zelfzorg - sept 2020


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zelfzorg kan druk op gewone zorg verlichten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!