90% van de mensen met een chronische aandoening doet aan zelfzorg

Zelfzorg is populair. Dat is zorg waarbij de patiënt zelf probeert iets aan een klacht te doen, al dan niet na tussenkomst van een zorgverlener. Dit biedt kansen, zeker in tijden waarin de zorg overbelast dreigt te raken. Als patiënten op een juiste wijze zelfzorg kunnen toepassen, voldoet dat aan de eigen behoefte (van grote groepen). En kan de beschikbare capaciteit in de zorg ingezet worden voor diegene, bij wie zelfzorg geen of onvoldoende oplossing biedt. Het gaat bij zelfzorg vaak om relatief eenvoudige dingen. Het slikken van paracetamol of andere medicijnen die in huis zijn, meer bewegen of een andere leefstijl.

90% van de mensen met een chronische aandoening doet aan zelfzorg
Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna achtduizend leden van het eigen panel blijkt dat veel mensen in de afgelopen twee jaar iets hebben gedaan aan zelfzorg. Van de mensen met een chronische aandoening zegt zelfs 90 procent aan zelfzorg te hebben gedaan. En deze groep doet ook vaker aan zelfzorg bij kortdurende klachten.

Het onderzoek laat zien dat voor veel deelnemers zelfzorg meerwaarde heeft. Eigen regie, gevoel van controle komen het sterkst tot uitdrukking bij de groep deelnemers met een chronische aandoening. Net als bij de andere groepen (zelfzorg zonder of met contact met een zorgverlener) geldt dat zij liever zo weinig mogelijk naar een zorgverlener willen en medicijngebruik het liefst willen beperken.

Patiëntenmonitor Zelfzorgmiddelen - okt 2020
Rapportage Zelfzorg - sept 2020