In de uitvoering van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet bestaan grote verschillen tussen gemeenten

Moeilijke aanvraagprocessen, afwijsbeleid, achterdocht, ontmoediging, discriminatie, gebrek aan informatie. Mensen met een beperking of chronische ziekte worden vaak geconfronteerd met aanzienlijke hindernissen bij het verkrijgen van de nodige ondersteuning van hun gemeenten. Terwijl het nota bene gaat om zorg en ondersteuning die zij nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen en deelnemen aan het sociale leven. En dat is de bedoeling van de Wmo. Ieder(in) heeft bij nu.nl aandacht gevraagd voor deze problematiek. Woensdag 20 september werd het artikel gepubliceerd.

Het mag niet uitmaken waar je woont
In de uitvoering van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet bestaan grote verschillen tussen gemeenten. De problemen zijn breed en diep geworteld in het systeem, en ze hebben ernstige gevolgen voor mensen die hier afhankelijk van zijn. Een woningaanpassing, een hulpmiddel om te sporten, huishoudelijke hulp of hulp bij het vinden van passend werk. Ieder(in) vindt dat het niet uit mag maken waar je woont, als het gaat om de noodzakelijke zorg, ondersteuning en voorzieningen om zelfstandig te kunnen leven, wonen en werken.

Landelijke afspraak
Ieder(in) vindt dat er een landelijke afspraak moet worden gemaakt hoe gemeenten hun werk moeten uitvoeren. Zodat het geen kwestie is van geluk of je zorg en ondersteuning krijgt, afhankelijk van in welke gemeente je woont.

In de media
Ieder(in) heeft nu.nl benaderd om aandacht te vragen voor deze problematiek. De binnenlandverslaggever van nu.nl is hier ingedoken en heeft er een lang en uitgebreid artikel aan gewijd waar veel partijen en ervaringsdeskundigen aan het woord zijn gekomen. Het artikel is woensdag 20 september gepubliceerd onder de naam “Gemeenten laten mensen met een beperking nog steeds massaal in de kou staan”.

Lees hieronder de berichtgeving:
Gemeenten laten mensen met een beperking nog steeds massaal in de kou staan

Reactie koepelorganisatie VNG
Lees hieronder de reactie van de koepelorganisatie Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op de berichtgeving van nu.nl. De VNG snapt de kritiek en noemt het voor een groot deel terecht:

Gemeenten snappen kritiek op gehandicaptenbeleid: ‘Voor een groot deel terecht’ 

Bron: Ieder(in) 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: In de media: gemeenten werpen flinke drempels op voor mensen met een beperking
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 20 sept 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!