De impact op mantelzorgers van mensen met dementie die thuis wonen is erg groot

Mantelzorgers van mensen met dementie worden zwaar getroffen door de maatregelen in verband met de coronacrisis. Dat blijkt uit een peiling van Alzheimer Nederland onder ruim 1000 mantelzorgers. Vooral de impact op mantelzorgers van mensen met dementie die thuis wonen is erg groot. 83% voelt zich meer belast dan vóór de crisis, omdat veel ondersteuning is weggevallen.

Daarbij gaat het vooral om dagbesteding voor mensen met dementie. Veel locaties zijn gesloten in verband met de crisis. Bijna driekwart van de mantelzorgers zegt dat hen geen alternatief is aangeboden. Haast is nodig bij de ontwikkeling en aanbod van veilige alternatieve dagbesteding conform landelijke richtlijn dagbesteding

Verder ervaart bijna een derde van de mantelzorgers met een thuiswonende naaste met dementie momenteel minder steun van de casemanager dementie en een kwart ervaart minder steun van de huisarts. Als gevolg van de verminderde ondersteuning voelt ruim 80% zich meer belast met de zorg voor hun naaste. Meer dan de helft zegt meer ondersteuning nodig te hebben.

Mantelzorgers met een naaste die in een zorginstelling woont, hebben minder vaak het gevoel dat hun ondersteuning is verminderd. Opvallend is dat drie op de tien zelfs meer steun ervaart van het zorgpersoneel dan vóór de coronacrisis.

In zorginstellingen is vooral de bezoekersstop een probleem. Alzheimer Nederland pleit er daarom voor dat in uitzonderingsgevallen één vaste mantelzorger toegelaten mag worden in een zorginstelling, mits deze klachtenvrij is en beschermende middelen gebruikt. 84% van de mantelzorgers van wie de naaste met dementie in een zorginstelling woont, deelt dit standpunt en is vóór verruiming van de bezoekersstop. 12% van de mantelzorgers met een naaste in een zorginstelling is van plan hun naaste daar weg te halen of denkt hierover na.

Alzheimer Nederland pleit voor maatwerkoplossingen voor zowel voor mensen met dementie en mantelzorgers thuis als in het verpleeghuis. Directeur Gerjoke Wilmink: ‘’Op langere termijn wordt dit anders een onhoudbare situatie voor zowel mensen met dementie als hun mantelzorgers. Vaak is dat nu al het geval. We pleiten voor zo veilig mogelijke oplossingen waarmee instellingen zelf de maatregelen kunnen uitwerken voor de eigen locatie. .’’ 

Kijk hier voor het rapport


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Alzheimer Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gebrek aan ondersteuning in thuissituatie breekt mantelzorgers van mensen met dementie op
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!