Mensen met dementie die geen zorg krijgen gaan sneller achteruit. Met alle gevolgen van dien

Alzheimer Nederland luidt de noodklok voor deze groeiende groep, die ongezien en ongehoord blijft. Thuiszorg is onvoldoende beschikbaar en ook de dagactiviteiten staan weer onder druk. Voor veel mensen die de afgelopen twee jaar de diagnose dementie hebben gekregen is nog geen plek bij de dagactiviteiten in de buurt. Maar ook de vaste bezoekers blijven weer vaker thuis, bijvoorbeeld omdat er iemand van de groep ziek is geworden.

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Het is enorm frustrerend om dit aan te zien. Want als mensen niet de broodnodige ondersteuning krijgen, dan is het slechts wachten op een crisissituatie. En dan ben je pas echt ver van huis, want dat reikt veel verder dan die 200.000 thuiswonende mensen met dementie. Ook hun partners en familieleden komen onder zware druk te staan, met psychische overbelasting als gevolg. En voor het zorgpersoneel is het ook een extra belasting, want zij willen wel de nodige zorg leveren, maar kunnen dat eenvoudigweg niet door ziekte en personeelsgebrek.”

Laatsten op de lijst
Het probleem is nu het grootst in Brabant en Limburg. Door acute zorg die toeneemt, komen mensen met dementie vaak als laatsten op de lijst. Hun voordeur wordt overgeslagen. Thuiszorg wordt afgeschaald en het aanbod verschraalt. Wilmink: “Zorg voor deze kwetsbare groep gaat niet alleen om een vaccinatie. Het gaat over basale dingen, zoals hulp bij uit bed komen, eten, drinken, douchen. Mensen met dementie die geen zorg krijgen gaan sneller achteruit. Met alle gevolgen van dien.”

“Corona blijft voorlopig nog wel onder ons. Het is van levensbelang dat voor mensen met dementie thuis de nodige zorg en ondersteuning beschikbaar komt, is én blijft. Naast dat we er álles aan moeten doen om het aantal besmettingen omlaag te krijgen, moeten we er op z’n minst voor zorgen dat de toegang tot dagactiviteiten er komt en blijft. Dan maar vaker, in kleine groepen, of op een andere manier georganiseerd. Houd het contact en laat de mensen hun huis uit komen. Zo houden ook de mantelzorgers het langer vol.”

Hulplijn: De DementieLijn van Alzheimer Nederland biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. Bel 0800 5088.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Alzheimer Nederland / Henriëtte Brons
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Alzheimer Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Voor mensen met dementie en mantelzorgers is het al dubbel code zwar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!